Krivična prijava za silovanje Romkinja 1993. godine

Krivična prijava za silovanje Romkinja 1993. godine

#IzSudnice - Sajt - 2Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 29. januara 2018. godine Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) Republike Srbije krivičnu prijavu protiv nekoliko NN pripadnika Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) Beli Manastir, zbog silovanja šest žena romske nacionalnosti (među kojima su bile i jedna trudnica i tri malolenice) u podrumu SUP-a Beli Manastir, u leto 1993. godine.

Nakon što su žene uhapšene nedaleko od baze UNPROFOR-a u Belom Manastiru, odvedene su u podrum SUP-a Beli Manastir, gde su ih policajci ošišali do glave, vređali, tukli a zatim i silovali. Jednu maloletnicu su terali da pije vrelu vodu. Zbog silovanja koje je preživela, žena koja je bila u drugom stanju je izgubila dete, dok su jednoj maloletnici prilikom prebijanja policajci povredili bubnu opnu.

Pred sudom u Srbiji su za ubistvo najmanje pet civila hrvatske nacionalnosti, protivzakonita zatvaranja, povređivanja telesnog integriteta, zastrašivanja, mučenja, teror i nečovečna postupanja prema civilima u prostorijama SUP-a Beli Manastir u periodu od avgusta do kraja 1991. godine na kazne zatvora osuđeni policajci SUP-a Beli Manastir – Zoran Vukšić (20 godina), Slobodan Strigić (10 godina), Branko Hrnjak (5 godina) i Velimir Bertić (godinu i po dana). Silovanje zatočenih žena koja su u leto 1993. godine vršili policajci SUP-a Beli Manastir nije bilo predmet optužnice, a nepoznato je da li je taj zločin uopšte bio obuhvaćen istragom.

Od početka procesuiranja ratnih zločina pred sudovima u Srbiji u samo je sedam slučajeva (Lekaj, Skočić, Ćuška, Bratunac, Bijeljina I,Bijeljina II i Zvornik III i IV) predmet optužbe bilo seksualno zlostavljanje tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

FHP zbog toga poziva TRZ da istraži navode iz podnete krivične prijave, da odgovorne procesuira, te da doprinese  prekidu ćutanja o počinjenim seksualnim zločinima tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i time žrtvama posle 25 godina omogući pravo na pravdu i istinu.

Share