Prvosnažnom presudom smanjene kazne optuženima u predmetu Miloš Stupar i dr. – slučaj Kravica

Presudom Suda Bosne i Hercegovine od 29.07.2008. godine, optuženi Miloš Stupar, Milenko Trifunović, Brano Džinić, Aleksandar Radovanović, Slobodan Jakovljević i Branislav Medan oglašeni su krivim da su na način opisan u tački 1. i 2. izreke prvostepene presude počinili krivična dela, i to: optuženi Milenko Trifunović, Aleksandar Radovanović, Brano Džinić, Slobodan Jakovljević i Branislav Medan, kao saizvršioci svojim radnjama, krivično delo genocid iz člana 171. tačka a) u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a optuženi Miloš Stupar krivično delo genocid iz člana 171. tačka a) u vezi sa članom 180. stav 2. KZ BiH. Istom presudom, Milovan Matić, Velibor Maksimović i Dragiša Živanović oslobođeni su od optužbi da su počinili krivično delo genocid iz člana 171. KZ BiH, u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. KZ BiH.


Share

Sud BiH je odgovorno presudio za genocid u Srebrenici

Vijeće za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu, kojim je predsedavao domaći sudija Hilmo Vučinić, izreklo je 29.07.2008. osuđujuću presudu sedmorici optuženih, bivšim pripadnicima MUP-a Republike Srpske za genocid nad Muslimanima iz Srebrenice.

Share

Analiza suđenja Bobanu Šimšiću pred Sudom BiH

Pred Sudom BiH u Sarajevu 14.08.2007. godine završeno je suđenje Bobanu Šimšiću, bivšem pripadniku MUP-a Republike Srpske, optuženom za krivično delo zločin protiv čovečnosti. Sud je utvrdio krivičnu odgovornost optuženog i osudio ga je na 14 godina zatvora. Ovo je ponovljeno suđenje nakon ukidanja prvostepene presude od strane veća Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine. Suđenje je počelo 14.09.2005. godine a završeno je donošenjem pravosnažne presude 14.08.2007. godine. Optužnicu je podigao Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH u Sarajevu. Optuženog je branio Veljko Čivša, advokat iz Sokoca.


Share

Slučaj Paunović

Slučaj Paunović – optužnica

Share

Tužilac protiv Dragoja Paunovića

Predmet: Tužilac protiv Dragoja Paunovića

Sud Bosne i Hercegovine

(Sud BiH) Krivično odjeljenje – Odjel I za ratne zločine

Broj predmeta: XKRN 16⁄05

Optužnica: KR-RZ-9⁄05 od 15. septembra 2005.

Krivično delo: zločin protiv čovečnosti, iz člana 172 Krivičnog zakona BiH

Tužilaštvo BiH:tužilac Mirsad Strika

Optuženi: Dragoje Paunović zvani Špiro, Srbin iz Zenice, BiH

Branioci: advokati Ranko Dokić i Jovo Đukanović

Sudija za prethodni postupak:Richard Gebelein

Sudsko veće: predsednik Veća, sudija Davorin Jukić, član Veća, međunarodni sudija Almiro Rodriguez


Share

Slučaj “Kravica” Mitrović i dr.

Sud BiH

Broj predmeta: X-KRN/05/24

Optužnica broj: KT-RZ-10/05

Potvrđena: 19. decembra 2005.

Krivično delo: genocid, član 171 KZ BiH


Share

Predmet: Mitrović i drugi – Kravice

Svi optuženi se nalaze u pritvoru po rješenju Suda BiH broj: X-KRN-05/25.

Prvooptuženi Stupar Miloš, na pitanje sudije Gebeleina da li je primio i razumio optužnicu, odgovorio je da jeste primio, ali je nije razumio. To je obrazložio time što nije dobio dokaze na kojima se zasniva optužba protiv njega. Njegov branilac je to pojasnio time što nije bio u mogućnosti presnimiti sav materijal i predati ga svome branjeniku koji se nalazi u pritvoru.


Share

Suđenje Bobanu Šimšiću za zločine u Višegradu

OPTUŽNICA
BOSNA I HERCEGOVINA
TUŽILAŠTVO – TUŽITELJSTVO BOSNE I HERCEGOVINE
S A R A J E V O
Broj: KT- RZ-2/05
Sarajevo, 28.06.2005.godine


Share
12