Konkurs za poziciju istraživača/ice

Konkurs za poziciju istraživača/ice

Fond za humanitarno pravo raspisuje konkurs za poziciju istraživača/ice 

Opis poslova: 

 • Istraživanje krivičnih dela počinjenih tokom ili u vezi sa ratovima u bivšoj Jugoslaviji; 
 • Pisanje krivičnih prijava i izveštaja/dosijea o počiniocima zločina; 
 • Mesečno, periodično i godišnje izveštavanje o svom radu i obavljenim poslovima na projektu. 

Potrebne kvalifikacije i veštine: 

 • Završen fakultet humanističkih nauka (pravni, političke nauke, filozofski itd.); 
 • Radno iskustvo od najmanje 2 godine na poslovima u oblasti tranzicione pravde ili zaštite ljudskih prava; 
 • Odlično poznavanje engleskog jezika; 
 • Poznavanje rada Fonda za humanitarno pravo;  
 • Poznavanje rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS); 
 • Iskustvo u istraživačkom radu i pisanju izveštaja i/ili naučnih članaka; 
 • Odlično poznavanje MS Office paketa; 
 • Izrazita analitičnost i orijentisanost ka detaljima; 
 • Spremnost za timski rad; 
 • Sistematičnost i ažurnost u vođenju dokumentacije u vezi sa projektom. 

Prednost će biti data kandidatima sa sledećim kvalifikacijama i iskustvom: 

 • Master diploma iz oblasti tranzicione pravde ili ljudskih prava; 
 • Poznavanje Baze objedinjenih sudskih spisa MKSJ i MRMKS. 

U CV-u ili motivacionom pismu navesti kontakte jedne ili više osoba koje mogu posvedočiti o ispunjenosti gore navedenih kriterijuma. 

CV i motivaciono pismo poslati elektronskim putem na adresu konkurs@hlc-rdc.org. Navesti naziv pozicije za koju aplicirate. 

Poželjno je uz prijavu dostaviti i: 

 • Izveštaj, članak ili drugi autorski tekst (objavljen i/ili neobjavljen). 

Rok za prijavu 10. oktobar 2023. godine 

*Napomena: biće kontaktirani samo kandidati/kinje koji/e uđu u uži izbor. 

 

Share

Online okrugli stol: Rat i mir 1990-ih – obrazovanje, pamćenje i mladi u Hrvatskoj

Online okrugli stol: Rat i mir 1990-ih – obrazovanje, pamćenje i mladi u Hrvatskoj

Online okrugli sto slika Skoro 30. godina od kraja rata u Hrvatskoj, sjećanje na mirovne inicijative iz 90-ih, kao i mirne reintegracija Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema s kojm je službeno završio oružani sukob, ne zauzimaju dominantno mjesto u politikama pamćenja i obrazovanju.

Kako se obilježava rat, a kako mir u Hrvatskoj? Kako se u javnom prostoru obilježava mirna reintegracija i koliko mladi u Hrvatskoj znaju o tome? Što mladi misle o ratu, a što o mirovnim incijativama i pomirenju općenito? Koliko je obrazovanje pod utjecajem dominantnih politika pamćenja i koliko se o razmišljalo o promjeni fokusa tijekom rada na kurikularnoj reformi?

Online okrugli stol će se održati u petak, 22. septembra 2023. godine, sa početkom u 15 časova putem Zoom platforme. Registracija je otvorena putem linka, a prenos možete pratiti putem linka.

Učestvuju:

Snježana Koren znanstvena je savjetnica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predstojnica je Katedre za metodiku nastave povijesti. Drži nastavu iz kolegija posvećenih didaktici povijesti, modernoj i suvremenoj hrvatskoj povijesti, politikama povijesti te nacizmu. Njezini istraživački interesi obuhvaćaju politike povijesti u socijalističkoj Jugoslaviji i državama sljednicama, komemorativne prakse, kontroverze o ratovima 20. stoljeća, povijest hrvatske historiografije, komparativnu analizu udžbenika povijesti te teorijska i metodološka pitanja povezana s učenjem i poučavanjem povijesti. O tim je temama objavila dvije knjige (Politika povijesti u Jugoslaviji 1945. – 1960. i Čemu nas uči povijest?) te veći broj znanstvenih i stručnih radova.

Anja Gvozdanović je viša znanstvena suradnica u Centru za omladinska i rodna istraživanja u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, gdje radi od 2007. godine. Diplomirala je i doktorirala sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se istraživanjima mladih posebno njihovim društvenim i političkim angažmanom te vrijednosnim orijentacijama.

Tamara Banjeglav je gostujuća istraživačica na Nizozemskom institutu za napredne studije (NIAS) u Amsterdamu. Doktorirala je na Sveučilištu u Grazu, Austriji. Bavi se istraživanjima iz područja studija sjećanja, posebno temama vezanima za sjećanje na ratove 1990-ih godina na području bivše Jugoslavije. Istraživanje predstavljeno na ovom izlaganju provedeno je za vrijeme istraživačkog boravka u Centru za napredne studije jugoistočne Europe (CAS SEE) na Sveučilištu u Rijeci.

Sven Milekić je stipendist Irske zaklade za znanost i doktorand povijest na Sveučilištu Maynooth u Irskoj. U sklopu svojeg doktorskog istraživanja, bavi se stvaranjem i razvojem veteranskih udruga u Hrvatskoj te način na koje su formirale dominantni narativ o ratu 1990-ih. Surađuje s Balkanskom istraživačkom regionalnom mrežom (BIRN), gdje je do 2018. radio kao novinar na temama tranzicijske pravde, politike, ekonomije i društva te kao koordinator programa Balkanske tranzicijske pravde. Do 2014. je radio kao koordinator Programa tranzicijske pravde u Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR). U sklopu rada za YIHR, radio je kao lokani zagovarač Koalicije za REKOM. 2010. je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti pri Sveučilištu u Zagrebu.

Online okrugli stol se organizuje u okviru Memory Activism Fellowship programa Fonda za humanitarno pravo.

Share

Poziv za studente: Međunarodna konferencija “30 godina od osnivanja MKSJ, naslijeđe i trenutni izazovi”

Poziv za studente: Međunarodna konferencija “30 godina od osnivanja MKSJ, naslijeđe i trenutni izazovi”

Konferencija_30_godina_MKSJ_SarajevoFond za humanitarno pravo poziva studentkinje i studente prava i društvenih nauka iz Srbije da se prijave u koliko žele da prisustvuju međunarodnoj konferenciji pod nazivom “30 godina od osnivanja MKSJ, naslijeđe i trenutni izazovi” koja će biti održana u Sarajevu, 14. i 15. septembra 2023. godine. Konferencija, koju organizuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa”, ima za cilj da otvori niz pitanja koja se odnose na rad i nasleđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).Program konferencije “30 godina od osnivanja MKSJ naslijeđe i trenutni izazovi” biće posvećen sledećim temama:

 • Dostignuća MKSJ u međunarodnom humanitarnom pravu
 • Uloga istražitelja i tužioca u dostignućima MKSJ
 • Uloga i iskustva novinara u svedočenju pred MKSJ
 • Uloga i iskustva žrtava u svedočenju pred MKSJ
 • Doprinos međunarodnih organizacija u procesuiranju ratnih zločina na području bivše Jugoslavije
 • Rezultati u sprovođenju procesuiranja ratnih zločina u regionu

Jedan od ključnih aspekata konferencije je promocija dijaloga i saradnje među studentima i studentkinjama u regionu. Tokom konferencije prisutni će imati priliku da čuju izlaganja žrtava i novinara koji su svedočili pred MKSJ kao i pravnika i drugih eksperata koji su na različite načine učestvovali u radu ovog Suda. Od studenata i studentkinja, koji budu odabrani da prisustvuju konferenciji, očekuje se da prate izlaganja učesnika konferencije, postavljaju pitanja i učestvuju u diskusijama. Pre odlaska na konferenciju biće organizovan sastanak u prostorijama Fonda za humanitarno pravo na kom će biti predstavljena agenda konferencije.

Troškove putovanja, smeštaja i ishrane snose organizatori.

Molimo sve koji su zainteresovani da se prijave do 6. septembra 2023.  godine.

Prijave na linku

Share

KONKURS za poziciju: Finansijska menadžerka / menadžer

KONKURS za poziciju: Finansijska menadžerka / menadžer

konkurs-slikaFondacija Fond za humanitarno pravo raspisuje konkurs za poziciju Finansijske menadžerke / menadžera na određeno vreme, na period od sedam meseci. Nakon isteka ovog perioda, u slučaju obostrane zainteresovanosti, postoji mogućnost produžetka radnog odnosa.


Share

Haški tribunal nam ne dozvoljava da zaboravimo – Povodom 30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine

Haški tribunal nam ne dozvoljava da zaboravimo – Povodom 30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine

danas_logoKada sam 2005. godine prvi put došao u haški tribunal, činilo mi se nadrealnim da ću se naći uživo na mestu na kome se sudi političaru koji je uništio moju zemlju.

Prošao sam obezbeđenje i popeo se u galeriju sudnice. Seo sam u treći red, s leve strane, na jednu od 99 stolica koliko ih je bilo u galeriji Sudnice broj 1.

Bio sam radoznao, pomalo uzbuđen, ali kada sam ugledao optuženog, zbog koga sam proveo gotovo pola dotadašnjeg života u ratnom stanju, koga smatram odgovornim za zločine počinjene širom bivše Jugoslavije – kada sam video Slobodana Miloševića kako nemoćno sedi, na optuženičkoj klupi, između dvojice stražara suda Ujedinjenih nacija – osetio sam pravdu. Osetio sam žmarce kako prolaze kroz mene. Osetio sam da je taj decenijski gospodar života i smrti u Srbiji i regionu – sada na mestu koje mu i pripada.

Njegovu kuću su čuvale hiljade policajaca, kako joj se slučajno ne bi približila protestna kolona od nas 20-ak hiljada protestujućih studenata – a sada je pod nadzorom obezbeđenja međunarodnog suda, pred kojim odgovara za nedela koja je počinio.


Share

Materijalne reparacije u parničnim postupcima za naknadu štete – praksa sudova u Srbiji u periodu od 2021-2022. godine

Materijalne reparacije u parničnim postupcima za naknadu štete – praksa sudova u Srbiji u periodu od 2021-2022. godine

materijalne-reparacije-srFond za humanitarno pravo (FHP) godinama unazad objavljuje izveštaje o ostvarivanju prava na naknadu štete žrtava ratnih zločina u parničnim postupcima koji se vode pred sudovima u Srbiji. Poslednji izveštaj je obuhvatao period od 2017. do 2020. godine i javnosti je predstavljen 2021. godine. Izveštaj koji je pred vama obuhvata period od 2021. godine do kraja 2022. godine.

Obaveza Republike Srbije da naknadi štetu žrtvama kršenja ljudskih prava, između ostalog i kroz adekvatnu materijalnu reparaciju, i dalje je nepromenjena – šteta koja je pričinjena pojedincima i članovima njihovih porodica podrazumeva obavezu štetnika, u ovom slučaju Republike Srbije, da ili štetne posledice otkloni, ili da ih adekvatno obešteti. I nakon punih 30 godina od početka sukoba na prostoru bivše SFRJ, Republika Srbija ovu svoju obavezu nije izvršila u potpunosti. Politička volja da se prihvati odgovornost za zločine iz prošlosti i obeštete sve žrtve i dalje izostaje, a oštećeni i članovi njihovih porodica su prinuđeni da vode dugotrajne, skupe i često neizvesne parnične postupke pred sudovima u Srbiji.


Share

NAJAVA DOGAĐAJA: Predstavljanje izveštaja Materijalne reparacije u parničnim postupcima za naknadu štete – praksa sudova u Srbiji u periodu 2021-2022. godine

NAJAVA DOGAĐAJA: Predstavljanje izveštaja Materijalne reparacije u parničnim postupcima za naknadu štete – praksa sudova u Srbiji u periodu 2021-2022. godine

materijalne_rep-srU ponedeljak, 24. aprila 2023. godine, Fond za humanitarno pravo (FHP) predstaviće izveštaj Materijalne reparacije u parničnim postupcima za naknadu štete – praksa sudova u Srbiji u periodu 2021-2022. godine (Izveštaj). Prezentacija će biti održana u velikoj sali Medija centra u Beogradu (Terazije 3, II sprat), sa početkom u 12:30 časova.

Ovaj izveštaj analizira tok aktuelnih sudskih postupaka u Srbiji tokom 2021. i 2022. godine. Međutim, obzirom da većina postupaka traje više od dve godine, radi lakšeg praćenja toka postupka u izveštaju je dat kratak pregled toka postupka i pre 2021. godine.

Izveštaj je podeljen u dva dela. U prvom delu izveštaja analizirani su pojedinačni predmeti koji su trenutno u toku pred sudovima u Srbiji, dok se drugi deo odnosi na glavne probleme koje je FHP u svom radu identifikovao kao ključne koji onemogućavaju žrtve da ostvare svoje pravo na reparacije pred domaćim sudovima.

Na predstavljanju će govoriti:

 • Ivana Žanić, izvršna direktorka FHP-a
 • Mihailo Pavlović, advokat
 • Igor Matijašević, predstavnik porodica stradalih meštana Sotina (Hrvatska)

 

Simultani prevod na engleski jezik je obezbeđen.

Predstavljanje možete pratiti uživo putem linka: https://bit.ly/pirep23f

Share

Mediji i revizionizam o ratovima devedesetih u Srbiji

Mediji i revizionizam o ratovima devedesetih u Srbiji

Mediji_i_revizionizam-srNakon promene režima 2012. godine, novi autoritarni režim Srpske napredne stranke (SNS) stavio je politiku sećanja visoko na svoj politički dnevni red. Revizionistička istorija ratova devedesetih godina sada predstavlja primarni izvor njihove političke legitimacije. Istovremeno, nova Vlada je čvrsto stegla medije, ostavljajući samo nekoliko nezavisnih medija koji su kritični prema novoj politici sećanja. Većina režimskih medija radi u simbiozi sa režimom, aktivno doprinoseći novom revizionističkom narativu. Ovaj narativ je dodatno podržan i naglašen u tabloidima i alternativnim medijima, nudeći još radikalniju verziju prošlosti. U takvoj medijskoj sceni, akteri koji se kritički osvrću na sećanje ograničeni su na nekoliko nezavisnih medija. Istovremeno, oni su pod stalnom pretnjom i režima i tabloida.

Ovaj Izveštaj analizira istorijski revizionizam o ratovima devedesetih godina u srpskim medijima, od kraja Miloševićevog režima 2000. godine do danas. U Izveštaju razlikujemo dve faze u medijatizaciji prošlosti: (i) period do 2012. godine, kada su mediji osporavali ratni narativ, premda u okviru medijskog modela „spirale ćutanja“, gde su dramatična otkrića o zločinima padala u zaglušujuću tišinu; (ii) period nakon 2012. godine, sa usponom revizionističkih narativa pod novom autoritarnom vladom, konsolidovanih unutar medija pod kontrolom države i sve većeg procenta tabloidne štampe. Nova revizionistička istorija, dominantna u ovom drugom periodu, nadograđuje se na herojsko sećanje na srpsku vojsku koja služi kao izvor nacionalnog ponosa. Na nivou diskurzivnih strategija dolazi do zamene počinilaca i žrtava, oživljavanja ideje srpske žrtve i odbacivanja svake odgovornosti za kriminalnu prošlost.

Mediji i revizionizam o ratovima devedesetih u Srbiji

Share

Diskusija: Mediji i revizionizam o ratovima devedesetih u Srbiji

Diskusija: Mediji i revizionizam o ratovima devedesetih u Srbiji

Mediji-izvestaj-srU ponedeljak 10. aprila 2023. godine, u 18 časova, Fond za humanitarno pravo u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, Beograd) organizuje diskusiju na temu Mediji i revizionizam o ratovima devedesetih u Srbiji.

U okviru diskusije će biti predstavljen istoimeni izveštaj, analiza istorijskog revizionizma o ratovima devedesetih u medijima u Srbiji od 2000. godine do danas, autorke Katarine Ristić, istraživačice sa Univerziteta u Lajpcigu.

U prvom periodu, do 2012. godine, mediji su osporavali činjenice o ratovima prvenstveno u okviru modela „spirale ćutanja“, tako što su otkrića o zločinima u javnosti obavijana zaglušujućom tišinom. Nakon 2012. godine, sa novom vlašću, dolazi do uspona revizionističkih narativa konsolidovanih unutar medija pod kontrolom države i sve većeg prisustva tabloidne štampe. U analizi se ističe da se nova, revizionistička istorija, dominantna u drugom periodu, nadograđuje na herojsko sećanje na srpsku vojsku, koje služi kao izvor nacionalnog ponosa. Tako dolazi do oživljavanja ideje srpske žrtve i odbacivanja svake odgovornosti za zločine.


Share

Petnaesti dosije FHP o nekažnjenim zločinima Srpske dobrovoljačke garde

Petnaesti dosije FHP o nekažnjenim zločinima Srpske dobrovoljačke garde

Predstavljanje-SDG-slikaU četvrtak, 23. marta 2023. godine, Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio 15. dosije o potencijalnim počiniocima ratnih zločina tokom ratova na području bivše Jugoslavije. Dosije „Srpska dobrovoljačka garda“ iznosi činjenice o nastanku, strukturi i karakteristikama delovanja Srpske dobrovoljačke garde (SDG/Garda), kao i njenom učešću u zločinima počinjenim tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH). Dosije je utemeljen na vojnim i policijskim dokumentima koji su kao dokazni predmeti prihvaćeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MRMKS), utvrđenim činjenicama, izjavama i svedočenjima svedoka među kojima su i bivši pripadnici Garde, kao i medijskim prilozima i izjavama svedoka koje su prikupili istraživači FHP-a. Tokom istraživanja, FHP je identifikovao 189 pripadnika SDG kojima je komandovao Željko Ražnatović Arkan, a čija se imena nalaze među prilozima u ovom Dosijeu.

Izvršna direktorka FHP-a Ivana Žanić navela je da je u Dosijeu prikazano osnivanje SDG, struktura i delovanje formacije kroz saradnju sa drugim jedinicama, dokazi o učešću Garde u zločinama u Hrvatskoj i BiH, kao i slanje prisilno mobilisanih izbeglica na front, te raspuštanje SDG. Zločini koje je počinila SDG kao i povezanost Garde sa sa policijskim, vojnim i političkim strukturama Srbije bili su deo optužnica MKSJ protiv Slobodana Miloševića, Gorana Hadžića i Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Iako su suđenja Miloševiću i Hadžiću okončana zbog smrti optuženih, tokom ovih sudskih procesa predočeni su dokazni materijali i iskazi svedoka koji jasno govore o delovanju SDG i ukazuju na počinjene zločine. Protiv komandanta SDG Željka Ražnatovića Arkana Tužilaštvo MKSJ je 1997. godine podiglo optužnicu za zločine počinjene u Sanskom Mostu 1995. godine. Sadržaj optužnice ostao je poverljiv za javnost sve do 2001. godine.


Share