Kosovski Srbin oslobođen optužbe za ratni zločin u Kamenici

Kosovski Srbin oslobođen optužbe za ratni zločin u Kamenici

fdh_kosovo_logoDana 5. februara 2024. godine Sudsko veće Specijalnog Odeljenja Osnovnog suda u Prištini/Prishtinë izreklo je oslobađajuću presudu optuženom Zlatanu Arsiću u vezi sa sumnjom da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK), koji je pratilo ovaj sudski postupak, smatra da je Sudsko veće održalo pravično suđenje u razumnom roku. Glavni pretres u ovom slučaju završen je u roku od (3) meseca.

Sud nije uspeo da potvrdi optužbe tužilaštva da je optuženi Arsić, kao policajac u saučesništvu sa drugim pripadnicima srpske policije, učestvovao u zlostavljanju Besima Muhaxherija tokom marta 1999. godine u Policijskoj stanici u Kamenici/Kamenicë.

Takođe, Sudsko veće nije moglo potvrditi učešće Arsića tokom februara-marta 1999. godine u proterivanju, pljačkanju i zlostavljanju albanskog civilnog stanovništva u Kamenici/Kamenicë, u skladu sa navodima iz optužnice u drugoj tački.

Optuženi Zlatan Arsić uhapšen je 7. marta 2023. godine od strane Kosovske policije. Dana 28. jula 2023. godine, Specijalno tužilaštvo Republike Kosova (STRK) podiglo je optužnicu protiv njega.

Glavna rasprava počela je 24. novembra 2023. godine, tokom koje su održane šest (6) sudske sednice, na kojima su saslušana pet (5) svedoka predloženih od strane tužilaštva i jedan (1) svedok predložen od strane odbrane.

Od trenutka hapšenja do izricanja presude od strane Sudskog veća, optuženi je bio u pritvoru.

Stranke imaju pravo da podnesu žalbu protiv ove presude Apelacionom sudu.

Izvor hlc-kosovo.org

Share