Tužba u UN protiv Srbije: Istražiti i procesuirati odgovorne za nestanak i ubistvo braće Bytyqi

Tužba u UN protiv Srbije: Istražiti i procesuirati odgovorne za nestanak i ubistvo braće Bytyqi

b92_logo Organizacija Destination Justice i pravni savetnik porodice Bytyqi Praveen Madhiraju podneli su tužbu Radnoj grupi Ujedinjenih nacija za prisilne nestanke i Specijalnom izvestiocu Generalnog sekretara UN za istinu, pravdu, reparacije i garancije neponavljanja, u kojoj su zatražili da Srbija ispuni svoju međunarodnu obavezu da istraži i procesuira odgovorne za nestanak i ubistvo braće Mehmeta (21), Agrona (23) i Yllija (25) Bytyqija.

Kako se navodi u saopštenju koje je tim povodom objavljeno, tužba se oslanja na skorašnje kritike Radne grupe za prisilne nestanke nakon posete Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji, kao i na poziv koji je Fond za humanitarno pravo (FHP) uputio Specijalnom izvestiocu u martu 2014. da poseti Srbiju u cilju davanja preporuka Vladi o merama koje će doprineti uspostavljanju pravde za zločine i druga teška kršenja ljudskih prava počinjena tokom devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Učestale kritike na račun političke rešenosti Srbije da ispuni svoje obaveze prema žrtvama ratova 1990-ih ukazuju na rastuće nezadovoljstvo. Brojne organizacije i institucije, među kojima i FHP, Human Rights Watch, Evropska komisija i Amnesty International izvestile su da Srbija ne procesuira visokorangirane pripadnike vojske i policije za zločine koji su počinjeni u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije. Na istu kritiku se oslanja i ova tužba, u kojoj se kaže da „postoje dovoljni dokazi za istragu i podizanje optužnice protiv Vlastimira Đorđevića i Gorana Radosavljevića za njihovu komandnu odgovornost za ubistvo braće Bytyqi”.

Fatos Bytyqi, brat ubijenih, ističe: “U proteklih 15 godina, i sadašnji premijer Vučić i prvi potpredsednik Vlade Dačić, kao i njihovi prethodnici, dali su nam lično obećanje da će rešiti ovaj slučaj. Ipak, Goran Radosavljević je i dalje slobodan i zaštićen od pozivanja na odgovornost za ubistvo moje braće, dok se moja porodica nalazi u beskrajnom stanju tuge i žalosti. Za nas nema pravde”.

U tužbi se od Radne grupe traži da od Srbije zahteva da se pozabavi pitanjima koja sputavaju istragu i procesuiranje visokorangiranih počinilaca u slučaju Bytyqi, uključujući Gorana Radosavljevića.

Kako se u saopštenju zaključuje, tužba je korak napred u dostizanju pravde za porodicu Bytyqi i za usmeravanje međunarodne pažnje na državu koja teži članstvu u EU.

Saopštenje na engleskom možete preuzeti ovde.
Tužbu na engleskom jeziku možete preuzeti ovde.

Share