“Simini četnici” oslobođeni za ubistvo 28 Roma

“Simini četnici” oslobođeni za ubistvo 28 Roma

BalkanInsight_logoSud u Beogradu je šest bivših pripadnika paravojne grupe “Simini četnici” oslobodio optužbi za ubistvo 28 romskih civila, među kojima je bilo i dece, 1992. godine u blizini Zvornika.

Specijalni sud u Beogradu u utorak je bivše pripadnike paravojne grupe – Damira Bogdanovića, Đorđa Sevića, Zorana Đurđevića, Zorana Alića, Tomislava Gavrića i Draganu Đekić – oslobodio optužbi za ubistvo 28 civila, silovanje i mučenje tri žene i rušenje džamije za vreme rata u BiH.

Predsedavajući sudija Vinka Beraha Nikićević rekla je da je sud “nesumnjivo utvrdio prisustvo optuženih” u vreme ubistava u junu 1992. godine, ali da nije bilo dovoljno dokaza da se oni osude.

“Možda su oni to i učinili, ali nema pouzdanih i nesumnjivih dokaza za to”, rekla je sudija.

Jedna od romskih žrtava ubijena je u selu Skočić, dok je ostalih 27 odvedeno u obližnje selo Šetić, gde su ih pripadnici paravojne grupe gurnuli u jamu i aktivirali bombu.

Kako je sud utvrdio, tri Romkinje su više puta silovane dok su držane u kućnom pritvoru u obližnjem selu Malešić, u mesecima nakon ubistava, od juna do decembra 1992. godine.

Sudija je, međutim, rekla da su iskazi zaštićenih svedokinja, koje su silovane, bili “kontradiktorni, neprecizni i nejasni”.

Ona je rekla da, iako su Simini četnici srušili džamiju, nije ustanovljeno na koji način je to učinjeno.

Presudom iz februara 2013. godine Zoran Stojanović i Zoran Đurđević osuđeni su na po 20 godina zatvora, Tomislav Gavrić i Zoran Alić na po 10, Đorđe Šević i Dragana Đekić na po pet i Damir Bogdanović na dve godine zatvora. Apelacioni sud u Beogradu je u julu 2014. godineslučaj vratio na ponovno suđenje.

Stojanović je umro pre odluke Apelacionog suda, pa je njegova presuda poništena.

Neki svedoci su tvrdili da su Simini četnici naređenja primali iz štaba Srpske radikalne stranke.

Lider stranke Vojislav Šešelj, kome se takođe sudi za ratne zločine, negirao je da je imao kontrolu nad jedinicama u Zvorniku i tvrdio da je Željko Ražnatović Arkan, koji je 2000. godine ubijen u mafijaškom obračunu u Beogradu, imao komandnu odgovornost.

I tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe u roku od 30 dana.

Share