Uvreda žrtava i legitimizacija zločina sa najvišeg državnog nivoa

Uvreda žrtava i legitimizacija zločina sa najvišeg državnog nivoa

uvred_zrtavaGostujući na televiziji N1 11. januara 2018. godine, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Republike Srbije Milovan Drecun nazvao je braću Bytyqi, koje je u julu 1999. godine ubila srpska policija, „teroristima“. Fond za humanitarno pravo (FHP) takvu kvalifikaciju žrtava, čija porodica više od 18 godina čeka pravdu, smatra nedopustivom, posebno ako se ima u vidu da dolazi od osobe visoko rangirane unutar struktura vlasti Republike Srbije.

Braća Mehmet (21), Agron (23) i Ylli (25) Bytyqi uhapšeni su na administrativnoj liniji između Kosova i Srbije kod sela Rudare 26. juna 1999. godine, kada su greškom prešli na teritoriju Srbije u pokušaju da pomognu romskoj porodici da se skloni sa Kosova. Policija ih je odatle sprovela u SUP Prokuplje, gde su proveli noć, a sutradan ih je sudija za prekršaje u Kuršumliji osudio na po 15 dana zatvora zbog ilegalnog prelaska granice i neposedovanja ličnih isprava.

Kaznu su izdržali u Okružnom zatvoru u Prokuplju. Kada su odatle 8. jula 1999. (četiri dana pre isteka kazne) otpušteni, ponovo su ih uhapsili pripadnici MUP-a Srbije Miloš Stojanović i Sreten Popović i službenim vozilima ih sproveli u Nastavni centar Posebnih jedinica policije u Petrovom Selu, udaljen 250 kilometara od Prokuplja. Narednog dana, nepoznati pripadnici MUP-a odveli su trojicu braće Bytyqi sa rukama vezanim žicom i povezima preko očiju do mesta gde je odranije postojala masovna grobnica sa telima albanskih civila sa Kosova. Tu su ih likvidirali pucnjima u potiljak i pokopali u masovnu grobnicu.

Mehmet, Agron i Ylli Bytyqi su tokom sukoba na Kosovu bili pripadnici Atlantske brigade Oslobodilačke vojske Kosova, kojoj su se priključili kao američki državljani. Prilikom hapšenja, međutim, bili su nenaoružani i u civilnoj odeći, koja je na njima pronađena 2001. godine pri ekshumaciji iz masovne grobnice u Petrovom Selu.

Za zločin nad braćom Bytyqi pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu suđeno je samo policajcima Milošu Stojanoviću i Sretenu Popoviću, ali su oni pravnosnažno oslobođeni odgovornosti. Tokom procesa su izneti dokazi da je naređenje za likvidaciju došlo od tadašnjeg ministra policije Vlajka Stojiljkovića, a da je do egzekutora preneto lancem komandovanja u kojem su bili načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Vlastimir Đorđević i rukovodilac obuke u Nastavnom centru u Petrovom Selu Goran Radosavljević Guri. Uprkos obećanjima iz vrha vlasti, koja koincidiraju sa posetama američkih državnih zvaničnika Srbiji, niko od navedenih i drugih srednje i visokorangiranih policijskih zvaničnika do danas nije optužen.

Kada je tokom emisije TV N1 upitan da se o tome izjasni, Milovan Drecun je izbegao direktan odgovor i dodao da se ne može složiti „sa karakterisanjem“ celog slučaja: „Vi govorite o braći Bytyqi, a ja govorim o teroristima Bytyqi“. FHP smatra da se radi o potpuno neprimerenoj kvalifikaciji, čiji cilj može biti jedino legitimizacija zločina nad braćom Bytyqi i opravdavanje inertnosti pravosuđa u tom slučaju.

Podsećamo da je Milovan Drecun narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa liste vladajuće Srpske napredne stranke, u kojoj je i član Glavnog odbora, a ispred te stranke izabran je i za predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Republike Srbije.

Budući da se radi o državnom sužbeniku na visokom položaju, FHP poziva predstavnike vlasti Srbije da se ograde od reči Milovana Drecuna i, suprotno njemu, iskažu poštovanje prema žrtvama, posebno onim za čiju su sudbinu odgovorni organi bezbednosti Republike Srbije. FHP, takođe, poziva najviše državne zvaničnike da ispune obećanja i doprinesu otkrivanju odgovornih i njihovom procesuiranju. U suprotnom, biće jasno da su izjave pred američkim zvaničnicima neiskrene, a da su Drecunove reči ono što vlast zaista misli.

Share