Počela treća Nacionalna škola tranzicione pravde

Počela treća Nacionalna škola tranzicione pravde

Fond_Logo_200_200Uvodnim predavanjem o uspostavljanju pravde u odnosu na ratne zločine u post-jugoslovenskim državama, u četvrtak 24. marta 2016. godine u biblioteci Fonda za humanitarno pravo (FHP) otvorena je treća Nacionalna škola tranzicione pravde. Školu je otvorila direktorka Programa obrazovanja Marijana Toma. Nacionalna škola tranzicione pravde je dvomesečni program neformalnog obrazovanja o instrumentima za suočavanje sa prošlošću, koji sprovodi FHP u okviru svog Programa obrazovanja.

 Polaznici Škole, studenti, aktivisti nevladinih organizacija i službenici javne uprave će tokom trajanja Škole slušati predavanja o dometima i standardima Haškog tribunala i činjenicama koje je utvrdio u predmetima Vukovar, Oluja, Haradinaj i Limaj, Srebrenica, Kosovo, o inicijativama za utvrđivanje istine o prošlosti, standardima i praksi poštovanja prava žrtava na reparacije, kao i o sprovođenju institucionalnih reformi radi uklanjanja odgovornih za ratne zločine i kršenja ljudskih prava sa položaja u civilnim i bezbednosnim strukturama Srbije. Svim polaznicima biće dodeljeni sertifikati o završenoj Nacionalnoj školi tranzicione pravde.

Naredno predavanje biće održano u utorak 29. marta 2016. godine, a polaznicima će o standardima i dometima Haškog tribunala govoriti ekspert za međunarodno humanitarno pravo Ivan Jovanović.

Share