Završena druga Regionalna škola tranzicione pravde

Završena druga Regionalna škola tranzicione pravde

Od 1. do 2. februara 2014. godine, održan je završni seminar studenata Regionalne škole tranzicione pravde u organizaciji Fonda za humanitarno pravo (FHP), Fonda za humanitarno pravo Kosovo i Udruženja „Pravnik“ iz Sarajeva. Seminar je održan u Biblioteci FHP-a.

Tokom seminara, studenti su predstavili svoje završne radove, od kojih će deset najboljih biti publikovano u Zborniku studentskih radova. U svojim radovima, studenti su analizirali teme vezane za procese suočavanja sa prošlošću i tranzicione pravde. Između ostalog, analizirana je praksa memorijalizacije u Bosni i Hercegovini, suđenja za ratne zločine pred MKSJ i domaćim sudovima, kao i sadržaji udžbenika iz istorije u Srbiji.

U nedelju, 2. februara 2014. godine, Dino Mustafić, pozorišni i filmski reditelj iz Sarajeva, uručio je diplome drugoj generaciji polaznika Regionalne škole tranzicione pravde. Tom prilikom, Dino Mustafić je sa studentima podelio svoja iskustva iz pozorišnog rada u opkoljenom i bombardovanom Sarajevu, a takođe i istakao važnost bavljenja suočavanjem sa prošlošću na profesionalan i objektivan način, kako kroz vansudske mehanizme i suđenja za počinjene zločine, tako i putem umetnosti.

Snimak govora Dina Mustafića možete videti ovde

Share