Odgovornost za etničko nasilje na Kosovu i u Srbiji

Nasilje prema verskim i etničkim manjinama, opšte ugrožavanje bezbednosti i kršenje elementarnih ljudskih prava manjina i svih ostalih građana slika je društva na Kosovu i Srbiji od 17. marta 2004.

Odgovornost snose MUP i Vlada Srbije, UNMIK i KFOR na Kosovu. Međunarodna administracija na Kosovu je nečinjenjem dala znak albanskim ekstremistma da se slaže da Srbima nema mesta na Kosovu, dok su predstavnici novih institucija u Srbiji nedvosmisleno pokazali da su za Kosovo zainteresovani isključivo kao teritoriju.

Fond za humanitarno pravo smatra da ministar policije Srbije treba da podnese ostavku i time omogući da Srbija krene putem odgovornog obavljanja funkcija i državnih poslova, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. FHP zahteva od KFOR-a da uspostavi kontrolu nad teritorijom Kosova a od institucija UNMIK-a da utvrdi odgovornost svih učesnika i podstrekača na etničko nasilje i predloži mere za prevazilaženje ponižavajućeg položaja u kojem se nalaze Srbi i druge manjine na Kosovu.

Sveopštim nasiljem u svim sredinama nastanjenim Srbima na Kosovu, albanski ekstremisti su dali do znanja svojoj i svetskoj javnosti, međunarodnoj zajednici i Vladi Srbije da nema zajedničkog života sa Srbima.

Verski objekti islamske verske zajednice u Nišu i Beogradu su uništeni kao izraz spremnosti na nasilje prema etničkim manjinama u Srbiji. Organizovani napadi ekstremističkih grupa protiv pripadnika manjinskih zajednica, njihove imovine i verskih i kulturno-umetničkih spomenika se dešavaju širom zemlje, a odgovor MUP-a i Vlade Srbije je neubedljiv i ide na ruku onima koji bi hteli da Srbiju urede na način kao što su to uradili sa Srbima u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Protesti u Srbiji protiv nasilja na Kosovu ne doprinose smirivanju situacije nego dodatno pojačavaju ekstremističko ponašanje srpskih grupa i pojedinaca koji otvoreno pozivaju na klanje pripadnika etničkih manjina i progon političkih nesitomišljenika. Američka ambasada je stalna meta ekstremista. Osamnaestog marta napadnuta je hrvatska ambasada. Istoga dana, grupa demonstranata predvođena ekstremistima iz udruženja kosovskih Srba došla je ispred kancelarije Fonda za humanitarno pravo, tražeći odgovornost nevladine organizacije zbog njenog zalaganja za utvrđivanje istine i odgovornosti u neposrednoj prošlosti.

Fond za humanitarno pravo poziva Vladu Srbije da se opredeli za vladavinu prava i zaustavi ekstremiste koji prete Srbiji i njenoj budućnosti.

Share