Ozbiljno istražiti slučajeve policijskog zlostavljanja dece i maloletnika

Fond za humanitarno pravo uputio je načelniku Odeljenja za kontrolu zakonitosti u radu SUP-a Beograd Miroslavu Miloševiću dopis u kojem se izražava uverenje da će on zajedno sa kolegama iz unutrašnje kontrole početi ozbiljno da istražuje slučajeve nezakonitog postupanja policajaca prema maloletnicima i deci.

SUP Beograd demantovao je 4. jula navode iz saopštenja Fonda za humanitarno pravo da su dvojica policajaca tukli i vređali trinaestogodišnjeg romskog decaka D. i godinu dana stariju devojčicu Lj. jer su u subotu 29. juna na uglu Ustaničke ulice i Južnog bulevara prali šoferšajbne.

Taj demanti zasniva se isključivo na tvrdnjama policajca Steve Blagojevića da je decu samo “jasno, glasno, bez vređanja i bilo kakvog kontakta” upozorio da se sklone sa ulice jer su perući stakla na kolima ometali saobraćaj.

U saopštenju SUP-a Beograd rečeno je, doduse, “da kada bude stigao dopis iz Fonda i kad bude utvrđen identitet romske dece, ona će biti pozvana da u prisustvu roditelja daju izjave o događaju”.

Pošto su istraživači Fonda za humanitarno pravo već razgovarali sa dečakom D. i devojčicom Lj, FHP ponovo naglašava da u potpunosti veruje deci, čije je navode da su bili žrtve policijskog zlostavljanja, potvrdilo dvoje očevidaca. Takođe, nakon demantija SUP-a Beograd da su policajci maltretirali romsku decu, FHP se obratio B.Dj. koji je nekoliko dana ranije bio svedok sličnog incidenta na istoj raskrsnici.

“Siguran sam da je bio radni dan, sredinom nedelje, jer sam išao na sastanak. Oko 15.00 sati bio sam u autobusu broj 31 koji je prolazio ugao Ustaničke i Južnog bulevara.Video sam dva dečaka, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da su Romi, koji imaju oko 15 godina, i jednog policajca koji im je prilazio. Onda je policajac udario šamar jednom dečaku. Krenuo je ponovo da ga udari, ali se dečak sapleo i policajac ga je promašio”, rekao je B.Dj. FHP-u.

Imajući sve to u vidu, Fond za humanitarno pravo izražava nadu da će se SUP Beograda ponovo oglasiti o svojim nalazima u vezi sa ovim slučajevima.

Share