Odbačena krivična prijava protiv policajaca koji su tukli Rome u naselju “Antena”

Četvrto opštinsko javno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu Fonda za humanitarno pravo protiv N.N. policajaca koji su tukli Rome, muškarce, žene i decu, prilikom rušenja surčinskog divljeg naselja “Antena”.

Romsko naselje “Antena” srušeno je buldožerima 7. juna 2000. godine uz brutalnu intervenciju policije. U tom naselju živelo je 126 ljudi, većinom Roma izbeglih sa Kosova. Policajci u uniformama i u civilu stigli su u naselje u dve grupe. Počeli su da šutiraju, šamaraju i udaraju pesnicama Rome, vređajući ih na nacionalnoj osnovi, psujući im “majku cigansku”. Dvanaestogodišnjeg I.S. policajci su udarali pesnicama i šutirali u predelu bubrega. Jedan policajac je bez bilo kakvog razloga udario pesnicom Besima Osmanija koji je u ruci držao čevorogodišnjeg sina. Policajac je udarcem povredio i dečaka. Usled zadobijenih povreda Besim Osmani je zatražio lekarsku pomoć. Prilikom rušenja kuća uništena je i imovina Roma, nameštaj i električni aparati. Buldožeri su oštetili i nekoliko automobila.

Četvrto opštinsko javno tužilaštvo odbacilo je krivično prijavu samo na osnovu izveštaja SUP Novi Beograd u kojem se kaže da su policajci pružali pomoć radnicima koji su po nalogu opštine rušili naselje. Tužilaštvo nije preduzelo nijednu radnju u cilju utvrđivanja počinilaca krivičnog dela. Iako je FHP uz krivičnu prijavu podneo lekarsku dokumentaciju koja dokazuje povrede I.S. i Besima Osmanija kao i imena svedoka događaja, tužilaštvo je samo na osnovu policijskog dopisa donelo odluku da ne postoji osnovana sumnja da je izvršeno neko krivično delo.

Share