Sve češći napadi na pripadnike manjinskih grupa u Srbiji

Fond za humanitarno pravo (FHP) upozorava da su u poslednja dva meseca učestali incidenti u kojima su žrtve pripadnici manjinskih grupa. Građani su vređani, maltretirani i prebijani isključivo zbog njihovog etničkog porekla, boje kože ili seksualnog opredeljenja. Na meti napadača bile su i organizacije koje zastupaju poštovanje manjinskih prava.

Nekoliko kratko ošišanih mladića pretuklo je članove Socijaldemokratske omladine u vreme kada su u prostorijama stranke držali sastanak o borbi protiv homofobije.

Romi u Srbiji su žrtve napada pojedinaca i grupa koje promovišu rasističke stavove. Sinagoga i jevrejska groblja oskranvljene su u Beogradu i Zrenjaninu. Na fasadama zgrada u Beogradu i u nekim vojvođanskim naseljima, ispisivane su rasisitičke, nacionalističke i antisemitske parole. U Somboru su ispisani grafiti: “Mađari napolje”, “Šiptari, demokratija vas neće spasiti srpske odmazde”, “Smrt Jevrejima”. Ulazna vrata kancelarije Lige socijaldemokrata Vojvodine obeležena su ustaškim simbolom, slovom “U”, dok su prozori Vojvođanskog pokreta porazbijani.

FHP je poslednji incident zabeležio u Beočinu, gde su trojica meštana maltretirali Nedžada Halitija samo zato što je Albanac.

Ivan Čikojević i njegovi prijatelji, poznati pod nadimcima Zolja i Migum, razbili su 19. marta u 21,30 izlog Halitijeve poslastičarnice dok je Nedžad sa sinom Alijom bio u susednoj prostoriji. Kada su Nedžad i Alija izašli napolje, Čikojević ih je dočekao psovkama: “Jebem vam majku šiptarsku! Šta radite na Kosovu i u Makedoniji! Ubijate!” Zatim je udario glavom u nos Nedžada koji je pokušao da ga smiri. Čikojević je hteo da napadne i Nedžadovog sina, ali su ga sprečili ljudi koji su se u međuvremenu okupili. Nasilnici su pretili Nedžadu da će mu baciti bombu na kuću i da će ga ubiti ukoliko ne ode iz Beočina. Alija je pozvao policiju koja je stigla posle pola sata. Trojica siledžija se nisu smirili ni kada su došli policajci već su nastavili da prete Halitijevima. Migum je pred policajcima pokusao i da udari Nedžada. Nakon sto su napadacima uzeli podatke, policajci su ih pustili. Pet minuta posle odlaska policajaca, Čikojević i Zolja su se vratili u Nedžadovu poslastičarnicu i nastavili da ga vređaju. Alija je ponovo pozvao policiju na šta su nasilnici odgovorili da im policija ništa ne može. Otišli su, ipak, u obližnji kafić pre nego što je policija došla. Policajci su u kafiću razgovarali s njima nekoliko minuta.

Sledećeg dana policija je opštinskom javnom tužiocu Zagorki Dolovac podnela krivičnu prijavu protiv Čikojevića zbog nasilničkog ponašanja. FHP, ipak, ukazuje da je slučaj u Beočinu potvrdio da policajci u Srbiji nemaju dovoljno znanja kako da postupaju u incidentima sa etničkom pozadinom.

Share