Krivična prijava protiv ministra pravde u Vladi Republike Srbije

Grupa nevladinih organizacija podnela je Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Zorana Stojkovića, ministra pravde Republike Srbije, zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja iz člana 242 stav 1 Krivičnog zakona Republike Srbije.

Stojković je za dnevni list „Blic“, u izjavi objavljenoj 30. januara 2005. godine rekao, da će protiv nekih funkcionera bivše Vlade biti pokrenuti krivični postupci, odnosno da oni „…panično viču jer u fiokama stoje krivične prijave protiv njih. A ja insistiram da se prijave izvade iz fioka i pokrenu postupci…“ Ministar Stojković je izrečenim pretnjama, koristeći službeni položaj, izvršio pritisak na tužilaštvo, čime je prekršio ustavno načelo podele vlasti   i princip samostalnosti u obavljanju tužilačke funkcije. Istovremeno, članom 3 Zakona o javnom tužilaštvu, posebno je zabranjeno korišćenje javnog položaja, sredstava javnog informisanja i bilo koje javno istupanje kojim se utiče na tužilaštvo.

Komentarišući gorenavedenu izjavu, ministar Stojković je na konferenciji za štampu, održanoj 13. februara 2005. godine, izjavio da je mislio na „krivične prijave“ koje su Petom opštinskom tužilaštvu podnete protiv bivšeg upravnika Centralnog zatvora Dragiše Blanuše, čime je javno priznao da je lažno optužio bivše vladine funkcionere. Objašnjenje ministra Stojkovića da nije zloupotrebio službeni položaj, jer je koristio pravo nadzora prilikom uvida u tužiočke fioke, ne samo da ga ne opravdava, već ga dodatno optužuje, budući da pravo nadzora koje je propisano članom 7 Zakona o ministarstvima, ne podrazumeva uvid u predmete tužilaštva, niti borbu protiv političkih neistomišljenika preko državnih institucija.

Miljenko Dereta, Građanske inicijative

Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravo

Sonja Biserko, Helsinški odbor za ljudska prava

Andrej Nosov, Inicijativa mladih za ljudska prava

Biljana Kovačević-Vučo, Komitet pravnika za ljudska prava

Staša Zajević, Žene u crnom

Borka Pavićević, Centar za kulturnu dekontaminaciju

 

Share