Dodatni dokazi za logore u Vojvodini

Copy_of_DSCF0980BEOGRAD, 10.11.2011. – Udruga pravnika Vukovar 1991. predala je danas srpskom tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću naređenje Uprave za bezbednost bivše Jugoslovenske narodne armije od 10. oktobra 1991. godine o osnivanju logora u Staroj Gradiški, kao dopunu krivične prijave iz maja 2008. godine. Kako je novinarima rekao predsednik Udruge Zoran Šangut, „na osnovu te naredbe Uprave“, na čijem je čelu bio general Aleksandar Vasiljević, „formirani su i logori Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Beograd“.

 

On je naveo da se u sabirnim logorima na teritoriji Srbije i Hrvatske tokom rata kršila Ženevske konvencije kroz svakodnevna zlostavljanja, silovanja, ubistva. „Osobno sam video ubojstva, a i sam sam proživio torturu“, rekao je Šangut i naveo da je u logorima ubijeno 19 osoba ali da je broj stradalih u logorima kao i kasnije od posledica zlostavljanja i torture, veći.

 

Copy_of_DSCF0983“Mi očekujemo da se Srbija suoči sa tim ratnim zločinom i da se javnost upozna sa onim što se dogodilo. Najviše očekujemo od predsednika Srbije Borisa Tadića i politike da suoči javnost i da se oni koji su počinili ratne zločine procesuiraju da se ne bi jedno društvo i narod karakterisali kao oni što skrivaju zločince”, naveo je Šangut. Dodao je i da je većina zapovednika i stražara logora imala nadimke, jer su već tada bili svesni šta čine i da Udruženje očekuje od Tužilaštva za ratne zločine da otkrije njihova puna imena.  “Vjerujemo da će se uskoro otvoriti i pokreniti istraga s obzirom da je glavni tužilac Hrvatske Mladen Bajić dostavio optužnicu za Aleksandra Vasiljevića i Miroslava Živanovića i da će se spojiti sa našom krivičnom prijavom i procesuirati”, dodao je on.

 

Po optužnici koju je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u oktobru 2011. ustupilo srpskom Tužilaštvu, Vasiljević i Živanović se po komandnoj odgovornosti terete za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika u logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška.

 

Pero Kovačević, potpredsednik Udruženja pravnika Vukovar 1991., naglašava da je Udruga još 2008. godine podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine. On je rekao da postoji veliki broj materijalnih dokaza i da se nada da će srpsko Tužilaštvo, u roku od 90 dana, pokrenuti postupak po optužnici koju mu je ustupilo DORH. Kovačević je podsetio i da je prvooptuženi Aleksandar Vasiljević bio svedok na suženju Slobodanu Miloševiću i da je tom prilikom izjavio da je u logoru Stajićevo video osam ubijenih zatvorenika.

 

 Copy_of_DSCF0991„Kada smo, pre par godina, zajedno sa Udrugom bili primljeni kod Vukčevića, on nam je pokazao već formirane predmete o ratnim zločinima u logorima. Kako je moguće da posle toliko saslušanih svedoka i dokaza, Tužilaštvo i dalje ne pokreće postupak“, upitala je Sandra Orlović, zamenica izvršne direktorke Fonda za humanitarno pravo. Na pitanje novinara kako ona objašnjava to, Orlovićeva je rekla da su od 142 procesuirane osobe pred Sudom za ratne zločine, samo dvojca srednjerangirani oficiri i da Tužilaštvo očigledno ima problem i zadršku da procesuira višerangirane komandante. „Kada neko u budućnostu bude gledao presude Veća za ratne zločine u Beogradu, steći će utisak da su ratne zločine počinile nekakve samoorganizovane bande“, izjavila je Orlovićeva.

 

Predstavnici Udruženja su još jednom apelovali na sudske organe da procesuiraju odgovorne za zločine u logorima u Hrvatskoj i Srbiji i time spasu čitavo društvo od generalizacija. Takođe, ponovo su uputili zahtev nadležnima da im omoguće postavljanje spomen ploča na mestima stradanja logoraša.

Share