Treća Regionalna škola tranzicione pravde: Učenjem ka sećanju

Treća Regionalna škola tranzicione pravde: Učenjem ka sećanju

post_otvaranje_skole_2014U biblioteci Fonda za humanitarno pravo (FHP) danas je otvorena treća po redu Regionalna škola za tranzicionu pravdu. Desetodnevni obrazovni program o mehanizmima za suočavanje sa prošlošću pohađa 25 studenata, mladih profesionalaca, naučnih radnika i aktivista za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine, Srbije i sa Kosova. Školu organizuju FHP, Udruženje Pravnik iz Sarajeva i Fond za humanitarno pravo Kosovo.

Suđenja za ratne zločine su na samom svom početku predstavljala prvu simboličku poruku žrtvama da je pravda za zločine moguća, rekla je studentima izvršna direktorka FHP-a Sandra Orlović. Sa druge strane, obrazovanje o prošlosti i učenje o sudski utvrđenim činjenicama je važno jer stvara otpornost na mitove koji su i bili uvod u ratove i ratne zločine, ali i zbog toga što mladim generacijama pomaže da lakše razumeju sadašnjost društva u kome žive. Pored toga, učeći o prošlosti iskazujemo pijetet i priznanje žrtvama, a postajemo i nosioci sećanja na patnje žrtava koji imaju odgovornost da to sećanje šire u svojoj zajednici.

Almin Škrijelj, direktor Udruženja Pravnik iz Sarajeva naglasio je da je o prošlosti važno učiti zato što ona utiče na sadašnjost i društvo u kojem živimo. Znanje o prošlosti pomaže i da uvidimo slabosti i tenzije unutar društva, koje bi mogle da ugroze mir, čega smo na žalost bili lišeni na početku prošlog rata.

Studentima se obratio i Fatos Bytyqi, brat Agrona, Yllija i Mehmeta Bytyqija, koje su pripadnici MUP-a Republike Srbije ubili u julu 1999. godine u policijskom objektu u Petrovom Selu. Fatos već 15 godina od institucija Republike Srbije zahteva da pronađu i procesuiraju naredbodavce i počinioce ovog ratnog zločina. On navodi da ga predstavnici institucija svaki put saslušaju, a zatim se ili čude zbog izostanka pravde ili čak opravdaju počinioce, ali nikada ne preduzimaju konkretne korake ka rešavanju ovog slučaja. Fatos ipak veruje u skoru pravdu i naglašava da je za njega važno da ona bude u skladu sa pravom države koja je odgovorna za ovaj zločin.

Share