MUP da povuče zabranu festivala Mirëdita, dobar dan!

MUP da povuče zabranu festivala Mirëdita, dobar dan!

Saopštenje Rezolucija - 1Fond za humanitarno pravo izražava protest protiv naredbe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije da prekine održavanje festivala “Mirëdita, dobar dan!” i zahteva od ministra Ivice Dačića da hitno opozove odluku i obezbedi mirno održavanje te kulturne manifestacije.

Institucije Republike Srbije su dužne da svojim građanima i svim učesnicima festivala omoguće slobodu izražavanja i kretanja, kao i da garantuju bezbednost tokom održavanja festivala.

Odluci su prethodili pritisci i pretnje  kojima su danima izloženi organizatori i učesnici festivala, a koji su nedopustivi i nezakoniti. Posebno je zabrinjavajuće što su izvor pretnji i pritisaka bili upravo nosioci najviših politički funkcija poput gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića i više ministara republičke Vlade.

Odlukom o prekidu festivala, institucije Srbije su potvrdile privrženost etnonacionalističkoj i ratnohuškačkoj politici koja onemogućava izgradnju poverenja nakon sukoba koje je nužno regionu.

Festival “Mirëdita, dobar dan!” je prethodnih deset godina naizmenično održavan u Beogradu i Prištini, doprinoseći tako regionalnoj saradnji i vraćanju poverenja među zajednicama. Zabrane i pritisci neće sprečiti civilna društva Srbije i Kosova da nastave saradnju s čvrstim uverenjem da će neminovno doći vreme kada će političke elite umesto održavanju sukoba morati da se posvete pomirenju i priznanju patnji drugog.

Share