Veličanje Mladića ‘prijemni’ ispit u Srbiji za dve studentkinje iz BiH

Veličanje Mladića ‘prijemni’ ispit u Srbiji za dve studentkinje iz BiH

Slobodna EvropaU Sarajevu oštri komentari i reakcija tužilaštva, u Beogradu dobrodošlica.

Nakon što su objave dve studentkinje iz Sarajeva na društvenim mrežama, poput podrške osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, stigle do bh. tužilaštva, iz Beograda im je upućen poziv za nastavak školovanja.

To je, kako je rečeno, učinio direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin.

Vulin se od 11. jula nalazi na listi sankcija Sjedinjenih Država zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbednosnih studija Univerziteta u Sarajevu, školovanje će nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Tu informaciju je javnosti objavio generalni direktor firme “Sarajevo-gas” Nedeljko Elek na konferenciji za medije 15. jula u Istočnom Sarajevu.

Akademiju je 2013. godine osnovala Vlada Srbije na predlog Bezbednosno-informativne agencije.

Novinar iz Bosne i Hercegovine Dragan Bursać rekao je za RSE da je država Srbija dve studentkinje “nagradila” za njihovo ponašanje.

“Ako reprezent države Srbije poziva dvije osobe koje se sprdaju sa genocidom, koje veličaju ratne zločince, na nastavak školovanja, onda nije nikakav drugi zaključak nego jednostavno da se zločin isplati i da su ljudi koji veličaju zločince nagrađeni”, ocenio je Bursać.

Šta su studentkinje objavljivale?

Jedna od studentkinja je na društvenim mrežama objavila fotografiju generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića uz natpis “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj”.

Mladić je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

Druga studentkinja je objavila fotografiju sa podignuta tri prsta i u majici sa likom Mitra Maksimovića Manda.

Maksimović je, prema navodima medija, bio ratni komandant specijalne jedinice Vojske Republike Srpske “Mandini lavovi”.

Kako su preneli mediji, njega je tokom rata u BiH, u maju 1993, u četničkog vojvodu promovisao Vojislav Šešelj, aktuelni lider Srpske radikalne stranke.

Šešelj je i sam osuđen pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u vojvođanskom selu Hrtkovci.

Objave dve studentkinje pojavile su se u medijima 11. jula na dan godišnjice genocida u Srebrenici. RSE nije mogao da utvrdi kada su to objavile.

U genocidu u Srebrenici, nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela taj gradić na istoku Bosne i Hercegovine u julu 1995. godine, ubijeno je preko 8.000 muškaraca i dečaka. Za njih oko 1.000 se još uvek traga.

Šta je rečeno za poziv iz Beograda?

Informacije da će studentkinje nastaviti školovanje u Beogradu javnosti je objavio generalni direktor firme “Sarajevo-gas” Nedeljko Elek na konferenciji za medije 15. jula u Istočnom Sarajevu.

“Biće stipendiste države Srbije i biće im obezbjeđen smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troškova studija snositi preduzeće Sarajevo- gas”, rekao je Elek.

U prisustvu Eleka na konferenciji za medije bili su i studentkinje koje su potvrdile da će školovanje nastaviti u Beogradu.

Valentina Vujučić je rekla da je nije moguće da nastave školovanje u Sarajevu i da su sa zadovoljstvom prihvatile Vulinovu ponudu.

Bez odgovora sa nadležnih adresa u Beogradu

Akademija za nacionalnu bezbednost u Beogradu do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na upit RSE na osnovu kog kriterijuma je doneta odluka da dve studentkinje budu stipendistkinje države Srbije.

Na upit RSE nisu odgovorili ni Bezbednosno informativna agencija ni Vlada Srbije.

Na pitanje kako komentariše stipendije Srbije studentkinjama iz Sarajeva, odgovorio je 17. jula šef diplomatije Ivica Dačić.

On je rekao novinarima da je odnos Srbije jasan – da bi svi koji su počinili ratne zločine trebalo da odgovaraju.

Dačić je pre početka svečane sednice Glavnog odbora svoje Socijalističke partije Srbije rekao i da “sva ta pitanja padaju u vodu” kada se vidi kakva mesta u društvu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj imaju oni koji su bili pred Haškim tribunalom.

Potezi Aleksandra Vulina na meti kritika u regionu

Aleksandar Vulin je u regionu od ranije kritikovan zbog odnosa prema ratnim zločinima i ratnim zločincima.

Poznata je njegova izjava da mu je “mnogo više stalo do generala Mladića nego do Nataše Kandić”.

Nataša Kandić je aktivistkinja koja se bori za suočavanje sa ratnim zločinima.

Kada je u decembru 2015. godine u Nišu sleteo general i haški osuđenik Vladimir Lazarević po odsluženju kazne, Vulin je izjavio da se “Srbiji vraćaju njeni najbolji sinovi.”

Lazarević je osuđen u Hagu na 14 godina zbog zločina nad Albancima na Kosovu počinjenih 1999. godine.

Jovana Kolarić iz nevladine Inicijative mladih za ljudska prava ocenila je za RSE da je Vulinova odluka o školovanju studentkinja u skladu sa njegovom glorifikacijom osuđenih ili osumnjičenih za ratne zločine tokom 90-ih.

“Nisam sigurna da će bilo ko izvući bilo kakvu pouku iz ovoga, nego naprotiv, te nacionalističke pozicije na kojima se nalaze će ostati zacementirane jer je ovde takvo ponašanje nagrađeno”, navela je.

“Apsolutno je nedopustivo da se podržava poricanje i negiranje ratnih zločina i slavljenje onih koji su osuđeni ili osumnjičeni za ratne zločine”, dodala je Kolarić.

Kako su reagovali nadležni u BiH?

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za RSE je rečeno da je policija, nakon više prijava građana, upoznala Tužilaštvo BiH o objavama dve studentkinje.

Prema njihovim navodima dežurni tužilac se izjasnio da se događaj kvalifikuje kao krivično delo izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Veličanje ratnih zločina je prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine krivično delo.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je za RSE navelo 13. jula da je primilo nekoliko prijava od građana u vezi sa navedenim događajem.

U odgovoru je navedeno da će postupati po zakonskim ovlašćenjima i procedurama.

Dekan Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Jasmin Ahić izjavio je 13. jula da je pokrenuta procedura za formiranje disciplinske komisije.

U saopštenju za javnost dan ranije je naveo da je primio prijavu o mogućem neadekvatnom ponašanju studentkinje na društvenim mrežama, te o sadržaju privatne prepiske između studenata.

Studenti ovog fakulteta su održali protest ispred zgrade fakulteta zbog objava njihove dve koleginice.

Reakcije u Srbiji

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je 16. jula da je režim Aleksandra Vučića, “uz široko rasprostranjeni nacionalizam u društvu, od Srbije napravio sigurnu kuću za ratne zločince i njihove simpatizere”.

“Devojke koje iz Sarajeva dolaze za Beograd upravo su žrtva politike poricanja zločina i slavljenja ratnih zločinaca. Ne smemo dopustiti da se i dalje širi maligna nacionalistička politika koja na taj način formira mlade ljude”, navedeno je u saopštenju.

Nataša Kandić, aktivistkinja za ljudska prava i osnivačica nevladinog Fonda za humanitarno pravo navela je 16. jula na Tviteru da je “to što je direktor BIA nagradio dve studentkinje za veličanje osuđenog za genocid u skladu sa stavovima vlasti i 99 odsto opozicije u Srbiji”.

Omladina opozicione Demokratske stranke (DS) osudila je 16. jula potez direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina kao “sraman”.

U njihovom saopštenju je navedeno da je Vulin nagradio dve studentkinje “nauštrb drugih studenata koji su marljivo učili i radili”.

Pokret socijalista Aleksandra Vulina je manji koalicioni partner vladajuće Srpske napredne stranke čiji je doskorašnji lider bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Share