Radio-televizija Vojvodine: NVO pisale Tadiću: Jedanaesti jul – dan za Srebrenicu

Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava (NVO) danas su javno pročitali pismo upućeno predsedniku Srbije Borisu Tadiću, u kojem zahtevaju da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Na platou između Predsedništva Srbije i Skupštine grada Beograda okupili su se predstavnici Fonda za humanitarno pravo, Žena u crnom, Helsinškog odbora za ljudska prava, Centra za unapređenje pravnih studija, Komiteta pravnika za ljudska prava(JUKOM), Inicijative mladih za ljudska prava u nameri da skrenu pažnju predsednika i javnosti na svoju inicijativu.

NVO su istakle da se obraćaju predsedniku države koji svojim autoritetom može da utiče na ključne odluke i politiku države.

“Naglašavajući da presuda Međunarodnog suda pravde obavezuje Srbiju da se jasno distancira od ratnih zločina, podsećamo Vas da je 15. januara 2009. Evropski parlament usvojio Rezoluciju o proglašenju 11. jula Danom sećanja na genocid u Srebrenici”, kaže se u pismu predsedniku Srbije koje je pročitao predstavnik JUKOM Milan Antonijević.

NVO u pismu ukazuju da je, s obzirom na izraženu političku volju većine građana da Srbija bude deo Evropske unije, to postala i obaveza vlasti.

Aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajović je izjavila da je prihvatanje inicijative osnovna politička dužnost predsednika i moralni čin kojim bi pokazao da želi dobrosusedske odnose.

Nevladine organizacije su najavile da će svakog 11. u mesecu podsećati državne organe i javnost na svoju inicijativu, kako bi do 11. jula 2009. godine Skupština Srbije donela odluku o obeležavanju Dana sećanja.

Share