Diskusija: Mediji i revizionizam o ratovima devedesetih u Srbiji

Diskusija: Mediji i revizionizam o ratovima devedesetih u Srbiji

Mediji-izvestaj-srU ponedeljak 10. aprila 2023. godine, u 18 časova, Fond za humanitarno pravo u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, Beograd) organizuje diskusiju na temu Mediji i revizionizam o ratovima devedesetih u Srbiji.

U okviru diskusije će biti predstavljen istoimeni izveštaj, analiza istorijskog revizionizma o ratovima devedesetih u medijima u Srbiji od 2000. godine do danas, autorke Katarine Ristić, istraživačice sa Univerziteta u Lajpcigu.

U prvom periodu, do 2012. godine, mediji su osporavali činjenice o ratovima prvenstveno u okviru modela „spirale ćutanja“, tako što su otkrića o zločinima u javnosti obavijana zaglušujućom tišinom. Nakon 2012. godine, sa novom vlašću, dolazi do uspona revizionističkih narativa konsolidovanih unutar medija pod kontrolom države i sve većeg prisustva tabloidne štampe. U analizi se ističe da se nova, revizionistička istorija, dominantna u drugom periodu, nadograđuje na herojsko sećanje na srpsku vojsku, koje služi kao izvor nacionalnog ponosa. Tako dolazi do oživljavanja ideje srpske žrtve i odbacivanja svake odgovornosti za zločine.

O nalazima izveštaja, kao i o opštem odnosu medija u Srbiji prema ratovima devedesetih govoriće:

Katarina Ristić, istraživačica na Institutu za globalne i evropske studije Univerziteta u Lajpcigu

Svetlana Lukić, novinarka i urednica portala „Peščanik“

Milica Stojanović, novinarka BIRN-a

Diskusiju će moderirati Isidora Stakić, koordinatorka aktivnosti programa memorijalizacije u Fondu za humanitarno pravo.

Simultani prevod na engleski jezik je obezbeđen.

Izveštaj Mediji i revizionizam o ratovima devedesetih u Srbiji biće dostupan nakon događaja na sajtu Fonda za humanitarno pravo.

Share