Sandra Orlović dobitnica nagrade „Mlada Evropljanka 2009“

Zamenica izvršne direktorke Fonda za humanitarno pravo, Sandra Orlović, ovogodišnja je dobitnica nagrade “Mlada Evropljanka 2009”, koju dodeljuje Heinz- Schwarzkopf Fondacija iz Nemačke.

Ova prestižna nagrada biće uručena Sandri Orlović na svečanoj ceremoniji koja će se početkom decembra ove godine održati u Berlinu.

“Imali smo veliki broj zanimljivih nominacija ove godine, i nije bilo lako doneti odluku. Ali sada smo zadovoljni ishodom glasanja i želim Sandri Orlović dobrodošlicu u krug Mladih Evropljana naše Fondacije”, kaže direktor Fondacije, Philipp J. Scharff, u obrazloženju nagrade.

Nagrada se dodeljuje mladim ljudima iz Evrope koji svojim radom doprinose razumevanju između naroda, i evropskim integracijama. Sandra Orlović, koju je za ovu nagradu predložio nemački istoričar Tobias Bütow, radi u Fondu za humanitarno pravo na Popisu ubijenih, nestalih i stradalih na Kosovu u periodu 1998-2000. godine,  čiji je cilj stvaranje objektivnog i trajnog zapisa o ubijenim, stradalim i nestalim osobama na Kosovu.

Na istoj ceremoniji u Berlinu biće tom prilikom dodeljena i ovogodišnja Schwarzkopf evropska nagrada (Schwarzkopf Europe Prize), koju su zajednički dobili izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, Vesna Teršelič, direktorka organizacije Documenta iz Zagreba, i Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva.

Share