Tokom 2021. godine Srbija nastavila sa revizionizmom ratova devedesetih

Tokom 2021. godine Srbija nastavila sa revizionizmom ratova devedesetih

rratova-srPovodom odlikovanja generala u penziji Vinka Pandurevića vojnom spomenicom, koju mu je uručio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, Fond za humanitarno pravo (FHP) podseća da je Pandurević pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno osuđen za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene u julu 1995. u Srebrenici, uključujući ubistva, progon i prisilno premeštanje. Ovo odlikovanje je samo jedan od primera već ustaljene prakse glorifikacije osuđenih za ratne zločine, koju državne institucije Srbije dosledno sprovode.

Tokom 2021. godine, Republika Srbija je nastavila da podržava revizionizam ratova devedesetih. Gradeći narativ o oslobodilačkim ratovima Srbije – koji svim ratovima u kojima je Srbija učestvovala tokom istorije pripisuje oslobodilački karakter – državne institucije ignorišu i minimiziraju sudski utvrđene činjenice i brojne dokaze o počinjenim zločinima u ratovima devedesetih.

Jedan od načina na koje se revizionizam sprovodi jeste ustupanje javnog prostora osuđenima za ratne zločine. Tako su u emisiji Radio-televizije Srbije (RTS) povodom godišnjice početka bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) gostovali Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ, i Vladimir Lazarević, bivši general Vojske Jugoslavije (VJ) – obojica osuđeni pred MKSJ za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom rata na Kosovu. Šainović i Lazarević su tom prilikom negirali odgovornost za zločine, a za to im je ustupljen udarni termin na javnom medijskom servisu.

Povodom 190 godina od osnivanja Garde Vojske Srbije, 5. maja 2021. godine, komandant Gardе, gеnеral-major Milomir Todorović, uručio je zahvalnicu – kao najviše priznanje za doprinos u promovisanju, radu i ugledu Garde – između ostalih, i penzionisanom generalu Veselinu Šljivančaninu. Šljivančanin je pred MKSJ osuđen za ratni zločin na Ovčari, a danas je član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS). Iako je vest o obeležavanju Dana Garde objavljena na sajtovima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vest o odlikovanju Veselina Šljivančanina je izostavljena.

Početkom septembra, Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ iz Negotina najavila je predstavljanje knjige „Ovo je moja zemlja, ovde ja komandujem“ Veselina Šljivančanina. Prema najavi, promocija je trebalo da se održi na dečjem odeljenju Biblioteke, ali je, nakon pritiska civilnog društva, taj događaj samo premešten u paviljon Biblioteke u gradskom parku. Šljivančanin je, otkako je 2011. godine izašao iz zatvora, održao više od 30 promocija svojih knjiga, u javnim ustanovama širom Srbije.

U Domu Vojske Srbije, 22. septembra je predstavljena knjiga „Košare i Paštrik – srpski Termopili“, čiji je koautor Nebojša Pavković, osuđen za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu. I pored toga što Pavković nije fizički prisutan u javnosti jer trenutno izdržava zatvorsku kaznu u Finskoj, državne institucije se staraju o tome da se njegov glas čuje.

Ustupanje javnih institucija i mobilizacija državnih resursa za negiranje ratnih zločina sprečavaju suočavanje s ratnim nasleđem devedesetih i otklon od etnonacionalističkih politika. Fond za humanitarno pravo zahteva da državne institucije prestanu sa istorijskim revizionizmom i poricanjem odgovornosti za ratne zločine počinjene devedesetih.

Share