Online razgovor: Suđenja za ratne zločine u kontekstu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji Utorak, 29.06.2021. u 12:00

Online razgovor: Suđenja za ratne zločine u kontekstu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji Utorak, 29.06.2021. u 12:00

Online-razgovor-srFond za humanitarno pravo (FHP) Vas poziva na razgovor „Suđenja za ratne zločine u kontekstu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji”, u okviru koga će biti predstavljen „Model strategije za procesuiranje ratnih zločina izvršenih tokom i u vezi sa oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji (Period: 2021-2026)” (Model strategije), kao i analiza postignutih rezultata tokom implementacije Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina (2016-2020).

Vlada Republike Srbije usvojila je 20. februara 2016. godine prvu Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina za period od 2016. do 2020. godine (Strategija). Tokom perioda važenja Strategije, FHP je pratio njenu implementaciju, sa ciljem da pomogne u proceni kvantiteta i kvaliteta ispunjavanja predviđenih mera i aktivnosti. Prateći implementaciju Strategije, analizirajući dostupne podatke o njenoj realizaciji i suđenja za ratne zločine u Republici Srbiji, FHP je jedina nevladina organizacija koja je u kontinuitetu izveštavala o primeni ovog dokumenta u formi izveštaja iz senke.

Nakon četiri godine praćanja implementacije Strategije, FHP je pripremio novi Model strategije, koji nudi aktivnosti i mere čiji je cilj značajno suzbijanje nekažnjivosti za ratne zločine u narednih pet godina, kroz otklanjanje uočenih nedostataka, kao i obezbeđivanje uslova za snažno intenziviranje procesuiranja ratnih zločina.

Utvrđivanje individualne krivične odgovornosti za ratne zločine počinjene tokom 1990-ih godina deo je formalnih uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Koje su obaveze Srbije, kada je reč o suđenjima za ratne zločine? Koliko je ovaj kontekst uticao na suđenja za ratne zločine? Da li je strateški okvir koji se odnosi na suđenja za ratne zločine unapredio ova suđenja? Šta možemo da naučimo iz primera Hrvatske, da li je procesuiranje ratnih zločina uticalo na pregovarački proces i obrnuto, da li je pregovarački proces uticao na procesuiranje ratnih zločina?

O ovim temama ćemo razgovarati u utorak, 29. juna 2021. godine, sa početkom u 12h. Razgovor se može pratiti na ovom linku na Facebook-u: https://bit.ly/sudjenjaieufb ili na ovom linku na Zoom platformi: https://bit.ly/sudjenjaieuzu.

U razgovoru će učestvovati:

  • Ivana Žanić, Fond za humanitarno pravo
  • Višnja Šijačić, Fond za humanitarno pravo
  • Jovana Spremo, YUCOM
  • Sven Milekić, Maynooth University

Simultani prevod na engleski jezik je obezbeđen.

Share