Nataša Kandić govorila studentima u Banjaluci o procesu REKOM

Banjaluka 27.03.2010. –

Direktorka Fonda za humanitarno pravo, Natasa Kandic gostovala je 27.03.2010. godine na Poitičkoj akademiji u Banjaluci, na poziv fondacije Friedrich Ebert, Centra za studentsku demokratiju i Filozofskog fakulteta. Studentima te akademije održala je predavanje o suočavanju s prošlošću i sa sopstvenim zločinima kao pretpostavkom demokratizacije društva, u okviru kojeg je govorila o nacionalnim suđenjima za ratne zločine i procesu REKOM. Pre predavanja, Nataša Kandić odgovarala je na pitanja okupljenih novinara Radio-televizije Republike Srpske, Federalne televizije, BH televezije, Alternativne televizije (ATV), BN televizije, banjalučke BEL televizije, agencije SRNA, Nezavisnih Novina, Glasa Srpske, Blica, Fokusa, Oslobođenja i Dnevnog Avaza, povodom hapšenja Ejupa Ganića u Engleskoj i optužbi predsednika Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj na račun Nataše Kandić i procesa REKOM.

Studenti su prvi put bili u prilici da čuju kako teče debata o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama i ratnim zločinima, o kojim elementima i aktivnostima komisije postoje iskristalisani stavovi učesnika u debati a oko kojih pitanja postoje dileme i različita mišljenja. Studenti su podržali osnivanje Regionalne komisije i proces u kojem se diskutuje o potrebama žrtava.

Vest o gostovanju Nataše Kandić na Političkoj akademiji, kao i prilog o njenom razgovoru sa novinarima javna televiziija RTRS je objavila u večernjem dnevniku istog dana kao centralnu vest, profesionalno i bez komentara. U informativnim emisijama, priloge su objavili ATV, BN, FTV, BHT i BEL televizija. Osim toga, sve pomenute televizije su objavile saopštenje Koordinacijskog veća Koalicije za REKOM u kojem se demantuju navodi Branka Todorovića o zaustavljanju i privatizovanju procesa REKOM.

Dnevni listovi Nezavisne Novine, Avaz,Glas Srpske,Oslobođenje i Blic, u svojim izdanjima od 28.03. 2010. godine, preneli su informaciju o predavanju i konferenciji za štampu Nataše Kandić, dok su Nezavisne novine, Olsobođenje i Blic preneli i deo saopštenja Koordinacijskog veća Koalicije za REKOM.

Share