NAJAVA: Onlajn panel “Izgradnja nacionalnog ponosa: Spomenik Stefanu Nemanji i transformacija gradskih prostora u kontekstu politika sećanja”

NAJAVA: Onlajn panel “Izgradnja nacionalnog ponosa: Spomenik Stefanu Nemanji i transformacija gradskih prostora u kontekstu politika sećanja”

Izgradnja nacionalnog ponosa - SajtUrbanistički projekti u Beogradu i Skoplju drastično transformišu gradske pejzaže, ali i oslikavaju dominantne politike sećanja. Kroz spomeničke i simboličke aspekte gradskih projekata dokazuje se kontinuitet nacije sa srednjim vekom odnosno antikom. U slučaju Srbije, spomenik Stefanu Nemanji reflektuje odnos prema Kosovu kao kolevci srpske nacije, a time oblikuje i stav prema ratu na Kosovu devedesetih godina, ratnim zločinima, kao i nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

S druge strane, projekat „Skoplje 2014“ nije samo transformisao centralni deo grada, već i redefinisao nacionalni identitet kroz mnoštvo novih spomenika.

Povod za diskusiju je spomenik Stefanu Nemanji koji je nastao u okviru projekta „Beograd na vodi“, ali će razgovor obuhvatiti i širi kontekst izgradnje nacije i identiteta, politike sećanja i simboličkog preuređivanja gradskih prostora u Srbiji i Severnoj Makedoniji. Panel se održava u utorak, 15. decembra 2020. godine, sa početkom u 19h i može se pratiti na ovom linku https://bit.ly/panel15dec.

Učestvuju:

Branislav Dimitrijević, profesor istorije umetnosti i član inicijative Ne davimo Beograd

Filip Ejdus, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu

Goran Janev, profesor socijalne antropologije na Univerzitetu svetog Ćirila i Metodija, Skoplje

Jelena Đureinović, postdoktorantkinja na Univerzitetu u Beču i koordinatorka programa memorijalizacije u Fondu za humanitarno pravo

Moderatorka: Isidora Stakić, koordinatorka aktivnosti programa memorijalizacije u Fondu za humanitarno pravo

Share