Svedok tvrdi da su svi optuženi učestvovali u zločinu u Štrpcima

Svedok tvrdi da su svi optuženi učestvovali u zločinu u Štrpcima

danas_logoNa današnjem suđenju za otmicu i ubistvo 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza Beograd-Bar u stanici Štrpci 1993. godine, svedočio je Mićo Jovičić, koji se nalazi na izdržavanju petogodišnje kazne za ovaj masakr.

Jovičić je na današnjem glavnom pretresu izjavio da su svi optuženi – nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Gojko Lukić, Duško i Ljubiša Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić – u nekom momentu učestvovali u ovom zločinu.

U optužnici Tužilaštva za ratne zločine se navodi da su pripadnici VRS 27. februara 1993. na železničkoj stanici u Štrpcima iz brzog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika nesrpske nacionalnosti.

Podsetimo, Mićo Jovičić je priznao krivicu, te je pred Sudom BiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, koju trenutno izdržava u kazeno-popravnom zatvoru „Padinska Skela“u Srbiji. Za zločin u Štrpcima do sada je, osim Jovičića, pred Višim sudom u Bijelom Polju još 2003. pravosnažno osuđen i Nebojša Ranisavljević, i to na kaznu zatvora od 15 godina. On je tu kaznu izdržao.

Inače, Gojko Lukić je rođeni brat Milana Lukića, vođe paravojne formacije „Osvetnici“. Upravo se Milan Lukić smatra najodgovornijim za zločin u Štrpcima, što su potvrdili i brojni svedoci. Međutim, njemu nikad nije suđeno za ovo otmicu i ubistvo, već kaznu doživotnog zatvora služi zbog drugih zločina u Višegradu.

I na današnjem glavnom pretresu bilo je burno na relaciji zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović i advokata optuženih, posebno branioca Dragane Đekić – Gorana Ninića, i branioca Duška Vasiljevića – Nebojše Perovića. Jedni druge su prekidali, dobacivali… Ninić je Vitoroviću rekao da koristi “radikalske” metode… Advokata Perovića predsednica sudskog veća, sutkinja Vera Vukotić, morala da opomene uz pretnju novčanom kaznom.Opomenula je i tužioca Vitorovića.

Optuženi Gojko Lukić je najviše negodovao tokom svedočenja Jovičića. Odmahivao je glavom, smejao se, pokazivao nešto prstima ka tužiocu Vitoroviću, a i drugi optuženi nisu bili mirni tokom ispitivanja ovog svedoka.

Jovičić je, dakle, doveden na današnje ispitivanje iz zatvora u Padinskoj Skeli. Rekao je da poznaje sve optužene i da su učestvovali u ovom zločinu. Između ostalog je ispričao, kako je sa drugim vojnicima, među kojima su bili glavni Milan Lukić i Boban Inđić, tog 27. februara 1993. godine kamionom došao do stanice u Štrpcima. Dodao je da su Lukić i Inđić naredili otpravniku vozova da zaustavi brzi voz koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar. Kada je voz stao, neki od vojnika su stavili fantomke i ušli u voz iz koga su izvodili muslimane. Jovičić je ostao kod kamiona sa njih još nekoliko i oni su putnike ubacivali u taj kamion.

Jovičić je potom ispričao kako su otišli do škole u mestu Prelovo, i kako su iz kamiona izvođeni zarobljenici koje su onda Lukić i Inđić udarali “rukama, nogama, kndacima, cevima”. Jovičić je potom naglasio kako je tu kod škole zatekao optužene Gojka Lukića i Draganu Đekić, koja ga je, kako je naveo i dovela na ratište u Višegrad kao dobrovoljca, a da su optuženi braća Vasiljević i Jovan Lipovac bili sa njim u kamionu sa zarobljenicima. Njih trojica su, prema rečima Jovičića, nosili fantomke u stanici Štrpci.

Jovičić je ispričao kako su zatočene civile uveli u školu i okrenute zidu tukli, kako su im uzeli sve vrednosti koje su imali kod sebe i skinuli ih skoro do gole kože. Neko od civila je, po rečima Jovičića, zatražio ćebe, da bi jedan od vojnika rekao: “Tamo gde idete neće vam trebati ćebe”. Naglasio je da je i optužena Đekič udarala jednog zatočenog civila.

Potom su, rekao je Jovičić, zatočene putnike odvezli do jedne spaljene kuće u Mušićima, gde su ih po dvojicu-trojicu “skidali” sa kamiona da bih ih potom Milan Lukić i Boban Inđić ubijali mecima u potiljak ispred kuće, u kući i iza kuće.

Suđenje Lukiću, braći Vasiljević, Lipovcu i Đekić pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu trebalo bi da se nastavi sutra.

Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

Preuzeto sa portala Danas.

Share