Građanski list: FHP: Odugovlači se proces protiv policajaca

Izvor: Građanski list

Fond za humanitarno pravo ocenio je juče da se pred Okružnim sudom u Nišu “nepotrebno odugovlači” postupak protiv dvojice policajaca okrivljenih za ubistvo Albanca na Kosovu u maju 1999. godine.

Prisustvo

FHP je u saopštenju naveo da je reč o aktivnom policajcu Milošu Simonoviću i bivšem rezervisti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Dragiši Markoviću, koje optužnica tereti za ubistvo kosovskog Albanca Ise Eminija u njegovom stanu u Prištini.

– Sud izbegava da naredi privođenje okrivljenih ili da im odredi pritvor i time obezbedi njihovo prisustvo na suđenju – naveo je FHP.

U saopštenju se ističe da neosnovano dugo trajanje postupka dovodi u stanje nepotrebne patnje Eminijevu suprugu, kojoj su okrivljeni, prema optužnici, vezali ruke i usta prilikom upada u stan, a zatim joj ubili muža.

FHP je podsetio da je postupak protiv okrivljenih otvoren u septembru 2004, a da je u toku prvostepenog postupka glavni pretres više puta odlagan zbog nepojavljivanja optuženih.

Ukinuto

Dodaje se da je prvostepeni postupak okončan 2007. izricanjem i objavljivanjem oslobađajuće presude okrivljenima. Prvostepena presuda je ukinuta u junu 2008. i predmet je vraćen na ponovno suđenje.

Glavni pretres zakazan je dvaput, ali nije održan zato što okrivljeni nisu došli u sud.

FHP je ukazao na to da se isti problemi javljaju i u Okružnom sudu u Požarevcu, gde se vodi postupak protiv dvojice pripadnika MUP-a Srbije za ubistvo tri albanska civila.

– Okrivljeni se brane sa slobode, izbegavaju da prime poziv suda, a često se i ne odazivaju na njih. To suđenje, koje se po drugi put odvija pred istim sudskim većem, traje već osam godina, bez učešća oštećenih i njihovih zastupnika – navedeno je u sapštenju.

Profesionalno

Fond je zatražio da se prisustvo optuženih policajaca obezbedi i da sud objektivnim i profesionalnim vođenjem postupka podstakne svedoke iz redova policije i oštećene da u njemu učestvuju.

Share