Poziv: prikazivanje filma i razgovor o ratnom i posleratnom Prijedoru

Poziv: prikazivanje filma i razgovor o ratnom i posleratnom Prijedoru

bela-trakaDana 31. maja 1992. godine srpske vlasti u Prijedoru naredile su stanovnicima nesrpske nacionalnosti da svoje kuće obeleže belom tkaninom, i da pri izlasku iz kuće oko ruke stave belu traku. Ovo je bio početak kampanje progona protiv ne-Srba, koji su počinjeni, između ostalog, ubistvom, mučenjem, fizičkim nasiljem, silovanjem, seksualnim zlostavljanjem, konstantnim ponižavanjem i degradiranjem, uništavanjem verskih objekata i masovnim deportacijama. Prema Bosanskoj knjizi mrtvih, tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno je 4.868 Prijedorčana, od čega je 3.819 civila. Među žrtvama je 3.515 Bošnjaka, 186 Hrvata, 78 Srba i 40 civila drugih nacionalnosti.

Svakog 31. maja se u Prijedoru, kao i širom Bosne i Hercegovine, Zapadnog Balkana i Evrope, obeležava Dan bijelih traka. Ovaj dan posvećen je žrtvama progona, koje su za jedan broj sugrađana i predstavnika vlasti nevidljive, i čija se potreba za dostojanstvenim sećanjem na njihovo stradanje uporno ignoriše.

Sa ciljem da osvetli ratne događaje i aktere, kao i posleratne odnose između različitih etničkih zajednica u opštini Prijedor, FHP će u ponedeljak 4. juna prikazati film „Prijedor“ koji događaje u ovom gradu prikazuje kroz prizmu činjenica koje je utvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju. Nakon toga, razgovaraćemo sa Edinom Ramulićem i Nikolom Kuridžom, koji već godinama istrajno grade pokidane veze između Bošnjaka i Srba u Prijedoru i ne mire se sa zvaničnom opštinskom politikom koja ne dozvoljava obeležavanje stradanja Bošnjaka. Ovo je prilika da sa njima razgovaramo, i upoznamo se sa životom i ratnim iskustvom Prijedorčana, te hrabrim inicijativama koje su usmerene na prevazilaženje teškog ratnog nasleđa. Razgovor sa Edinom i Nikolom vodiće Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo.

Projekcija filma i razgovor održaće se u prostorijama Fonda za humanitarno pravo (Dečanska 12, III sprat, Beograd), u ponedeljak 4. juna 2018. godine, sa početkom u 17:30 časova. Ulaz je slobodan.

Share