Ilir Bitići za N1: Vučić je obećao da će slučaj biti rešen

Ilir Bitići za N1: Vučić je obećao da će slučaj biti rešen

N1_logoDevetnaest godina nakon nestanka trojice braće Bitići, američkih državljana poreklom s Kosova, i dalje nema odgovora na ključno pitanje – ko je naredio njihovo ubistvo i ko je pucao u njih. Te odgovore i dalje traže njihova braća Fatos i Ilir, uz podršku američke administracije, koja ne odustaje od insistiranja da Srbija pronađe odgovorne.

 Ilir Bitići nedavno je boravio u Srbiji u pokušaju da sazna nešto više o istrazi ubistva, ali u tome nije uspeo. Za N1 tvrdi da neće odustati.

Srbija mora da otkrije ko je kriv za smrt moje braće, ko je odgovoran što su streljani 1999 godine. To je za N1 izjavio Ilir Bitići, brat Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, čija tela su pronađena u masovnoj grobnici nedaleko od policijskog poligona u Petrovom selu kod Kladova, s povezom oko očiju i rukama vezanim žicom.

“Još se ništa nije dogodilo. Ali, očekujem da vaš predsednik ispuni obećanje. To sam rekao i Vladi Srbije. Morate kriminalce privesti pravdi. Cela ova situacija je sramna za Vladu Srbije i Srbiju”, kaže Ilir Bitići.

A obećanje je, tvrdi, Vučić dao na sastanku pre dve godine, kada je rekao da je istraga blizu kraja.

“Na osnovu njegove funkcije sam spreman da mu poverujem, jer ga njegova reć obavezuje. Obećao nam je, obećao je svetu da će završiti posao i rešiti slučaj, nadajmo se da hoće”, dodaje.

Na pitanje da li mu veruje, kaže: “Poverenje je kao dvosmerna ulica… morate pokazati da ste zaslužili poverenje”.

Tokom boravka u Srbiji Bitići je razgovarao sa ministarkom pravde i tužiteljkom za ratne zločine. Ministarka Nela Kuburović mu je prenela volju vlade da reši slučaj, dok je tužiteljka tražila još vremena.

Iako je imenovana pre skoro godinu dana, rekla je da je nova na toj funkciji i da joj je potrebno još vremena da pregleda dokumentaciju i odluči šta će da radi. U jedno je siguran.

“Neću stati, mi nećemo stati, moja porodica i moja vlada neće stati, naše insistiranje neće prestati”, kaže Bitići.

Trojica braće Bitići došli su iz SAD kako bi se borili za nezavisnost Kosova. Uhapšeni su prilikom prelaska linije razgraničenja Kosova i Srbije i osuđeni zbog ilegalnog prelaska granice.

Neposredno pre isteka kazne odvedeni su iz zatvora i tu im se gubi svaki trag – sve do pronalaska njihovih tela…

Za pomaganje pri ubistvu braće Bitići do sada su odgovarala samo dvojica policajaca, ali su oni u sudskom procesu pravosnažno oslobođeni optužbi.

Preuzeto sa portala N1

Share