Srbija: Zatražena kazna zatvora za bivšeg policajca

Srbija: Zatražena kazna zatvora za bivšeg policajca
BalkanInsight_logoTužilaštvo za ratne zločine je od Višeg suda u Beogradu zatražilo da osudi bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije Milorada Jovanovića zbog mučenja civila na području Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini.
U završnoj reči na suđenju Miloradu Jovanoviću pred Višim sudom u Beogradu, tužilac Bruno Vekarić zatražio je kaznu zatvora za bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije MUP-a Republike Srpske (RS).

Jovanović je optužen za mučenje civilnih zatvorenika koji su u leto 1992. bili zatvoreni u muzeju Simo Miljuš u mestu Lušci Palanka, na području Sanskog Mosta.

„Zajednički imenilac u ovom slučaju je strah od Milorada Jovanovića. Tražimo da bude proglašen krivim i osuđen na deset godina zatvora ”, rekao je Vekarić sudu.

Prema optužnici, Jovanović je zajedno sa svojim komandantom Slavkom Vukovićem, koji je u međuvremenu preminuo, i drugim nepoznatim policajcima, u junu i julu 1992. prisilno dovodio osobe nesrpske nacionalnosti iz mesta kod Sanskog Mosta i zatvarao ih u muzej Simo Miljuš.

Kako bi dobio dokaze o posedovanju oružja ili informacije o grupi koja se navodno odupirala srpskim snagama, Jovanović je zarobljenike udarao rukama, puškom i drugim predmetima, šutirao ih, vezivao za stolicu ili gredu na plafon i tukao ih, prisiljavao ih da se krste i terao ih da puze po podu i ljube mu čizme.

Jedan civil je umro od posledica premlaćivanja.

Jovanovićev branilac Marko Milović zatražio je oslobađajuću presudu, tvrdeći da su Jovanovićevi lični podaci jedina istinita stvar u optužnici.

„Pored Jovanovića, u optužnici se spominju i Slavko Vuković i nepoznati pripadnici policije“, napomenuo je Milović.

„Milorad Jovanović je kolateralna šteta i tereti se za tuđe zločine i tuđe ratno profiterstvo“, rekao je on.

Jovanović je tokom suđenja priznao da su zatvarali civile u muzej kako bi ih ispitivali o oružju ili bošnjačkim snagama.

Međutim, on je negirao da ih je tukao ili povredio. Rekao je da je nekoliko puta udario zarobljenika, ali da udarci nisu bili „jaki“ i da žrtva nije bila povređena.

Optužnica protiv Jovanovića podignuta je 2015. godine u BiH, a zatim je 2017. Srbija preuzela slučaj.

Sud je izricanje presude zakazao za 2. februar.

Preuzeto sa portala BalkanInsight

Share