Brammertz: Haške presude su odgovor onima koji poriču genocid u Srebrenici

Brammertz: Haške presude su odgovor onima koji poriču genocid u Srebrenici

aljazeeta_logoGlavnog tužitelja Haškog tribunala posebno zabrinjava glorificiranje ratnih zločinaca u regiji.

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz je izjavio da će arhiv Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju predstavljati pravnu istinu i biti najbolji odgovor onima koji negiraju opsadu Sarajeva ili genocid u Srebrenici.

Brammertz, koji boravi u Bosni i Hercegovini u okviru priprema za redovni šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o ostvarenom napretku, kazao je za Anadoliju da je tokom aktuelne posjete zemljama regije imao priliku razgovarati i o tranziciji Haškog tribunala u Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, koji će, zatvaranjem ICTY-ja, raditi na prebacivanju procesuiranja slučajeva ratnih zločina na lokalne pravosudne institucije.

“Želim biti siguran da je poruka vrlo jasna i da se zatvaranjem ICTY-ja završava samo jedno poglavlje, ali i da se borba za pravdu nastavlja te da će Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, kao institucija, nastaviti pružati podršku tužiteljima u regiji”, rekao je Brammertz.

Uvreda za žrtve i preživjele

On je kazao kako ga posebno zabrinjava glorificiranje ratnih zločinaca u regiji.

“Ova težnja glorificiranja ratnih zločinaca u regiji je glavni problem. Već nekoliko godina gledamo kako su neke osobe osuđene kao ratni zločinci prihvaćene kao heroji. To je, naravno, potpuno neprihvatljivo iz ugla principa te predstavlja uvredu za žrtve i preživjele. Stvarno mi je teško shvatiti zašto se to dešava i kako neko ko je tokom rata ubijao civile i ko je odgovoran za protjerivanje cijelih porodica iz njihovih domova te ko je odgovoran za ubistva zarobljenika može biti prihvaćen kao heroj”, istakao je Brammertz.

Naglasio je kako je politička klima glavna prepreka za saradnju Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije u procesuiranju osumnjičenih i optuženih za ratne zločine.

“Postoji tendencija da u zemljama regije ratne zločince prihvataju kao heroje. To ima utjecaj i na kvalitet saradnje. Kako očekivati od tužitelja da bude objektivan i proaktivan u vođenju slučajeva ako znaju da nemaju podršku političkih lidera. To ima negativan utjecaj. Svjedoci smo kako se regionalna saradnja u vezi kvaliteta kreće unazad i to će biti jedan od glavnih problema u godinama koje dolaze. U Srbiji i Bosni i Hercegovini će uskoro postojati nove strategije za rad na predmetima ratnih zločina. One, ipak, ne mogu biti uspješne ako ne postoji regionalna saradnja. Ako istraga prestaje na granici, onda ove strategije ne mogu biti uspješne”, poručio je Brammertz.

Na pitanje kako u udžbenicima historije u zemljama regije postoje nikakve ili vrlo jednostrane informacije u vezi s dešavanjima na tim prostorima početkom 90-tih godina, istakao je kako u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice često skreće pažnju na tu činjenicu.

‘Za Mladića tražimo doživotni zatvor’

Podsjetio je da su pred Haškim tribunalom još dva velika događaja – presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i drugostepena presuda u slučaju “Prlić i ostali” (bivši predsjednik vlade samozvane Herceg-Bosne Jadranko Prlić, bivši ministar obrane ove tvorevine Bruno Stojić, bivši načelnici Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić i načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić.

Brammertz je dodao kako je Tužiteljstvo ranije tražilo doživotni zatvor za Mladića, jer je to, kako je rekao, jedina prikladna kazna u ovom slučaju.

“Mi smo iznijeli brojne dokaze. Imali smo izjave nekoliko stotina svjedoka i nekoliko hiljada dokumenata da bi dokazali Mladićevu individualnu krivicu za genocid počinjen u Srebrenici, opsadu Sarajeva, etničko čišćenje u mnogim općinama i uzimanje ‘plavih šljemova’ za taoce. Mi smo ubijeđeni u najstrožiju kaznu, ali je na sudijama da donesu odluku. Isto je i u slučaju Prlića i ostalih. Bili smo uspješni da ubijedimo sudije o kriminalnoj odgovornosti Prlića i ostalih u prvostepenoj presudi. Nadamo se da će ova odgovornost ponovo biti potvrđena”, kazao je Brammertz.

Naglasio je kako je nestvarno i šokantno da je osuđeni ratni zločinac Vladimir Lazarević, bivši komandant Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske (Savezne Republike) Jugoslavije, održao nedavno predavanje na Vojnoj akademiji u Srbiji.

‘Ratni zločinci kao profesori’

“Izgleda nestvarno da je neko ko je osuđen za kršenje Ženevske konvencije i ko je osuđen kao jedan od odgovornih za masovne kampanje etničkog čišćenja sada predaje novim generacijama o tome kako se ponašati i kako se vode ratovi. To je šokantan razvoj događaja, ali ne i iznenađujući, jer vidjeli ste tokom izbornih kampanja da je u regiji skoro pa pravilo da neke političke partije imaju osuđenog ratnog zločinca u prvim redovima na javnim okupljanjima”, kazao je Brammertz.

Istakao je da Tužiteljstvo Haškog tribunala traži da što prije bude donesena presuda Mladiću, iako je odbrana tražila odgađanje izricanja presude.

“Mi, naravno, tražimo da se ova presuda donese što je prije moguće. Sve presude u Hagu su važne, jer, iako se Hapki tribunal zatvara, i dalje će služiti kao arhiva i predstavljat će pravnu istinu o mnogim zločinima koji su počinjeni i bit će veoma dobar odgovor onima koji danas poriču da je opsada Sarajeva postojala ili da je genocid u Srebrenici počinjen. Sve ove presude i milioni stranica u Hagu će biti trajni posjetilac o počinjenim zločinima”, rekao je Brammertz.

Preuzeto sa portala Al Jazeera Balkans

Share