NAJAVA: Razgovor sa porodicom Bogujevci

NAJAVA: Razgovor sa porodicom Bogujevci

podujevo-majicaFond za humanitarno pravo (FHP) Vas poziva na razgovor sa Sarandom i Seljatinom Bogujevci, u ponedeljak 26. marta 2018. godine u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (Birčaninova 21).

Dana 28. marta 1999. godine pripadnici jedinice rezervnog sastava MUP-a Srbije “Škorpioni“ ubili su u Podujevu 14 članova porodice Bogujevci i Duriqi.

Ubijeno je sedmoro dece i sedam žena: sinovi Safeta Bogujevci, Shpetim (10) i Shpend (13) i njegova supruga Sala (39); ćerka Seljatina Bogujevci, Nora (15), njegova supruga Shefkate (43) i majka Shehide Bogujevci (67); Seljatinova i Safetova sestra Nefise Bogujevci Llugaliu (54) i njena snaja Fezdrije Llugialiu (21); deca Envera Durići, Dafina (9), Arber (7), Mimoza (4) i Albin (2), njegova supruga Fitnete (36) i majka Isma (69).

Tom prilikom teško su ranjeni Safetova ćerka Saranda (14), i Seljatinova deca Fatos (13), Jehona (11), Lirie (9) i Genc (6).

Povodom godišnjice od ubistva civila u Podujevu, Saranda Bogujevci i njen stric Seljatin Bogujevci pričaće nam o svojoj mukotrpnoj potrazi za sudskom pravdom, i rešenosti da ne odustanu od širenja istine o događaju u kojem su izgubili članove svoje porodice, svoje detinjstvo i nekadašnji način života.

Razgovor vodi Antonela Riha.

Događaj se održava u okviru multimedijalne postavke pod nazivom „MKSJ: Slučaj Kosovo 1998-1999“, koja prikazuje kako je zločine počinjene tokom oružanog sukoba na Kosovu istražio, rekonstruisao i procesuirao Haški tribunal. Kroz svedočenja preživelih i očevidaca zločina, te insajdera iz različitih oružanih snaga, ova izložba predstavlja činjenice o zločinima srpskih vojnih i policijskih snaga nad albanskim stanovništvom počinjenim 1999. godine, kao i o zločinima OVK iz 1998. godine.

Share