Prenosimo saopštenje FHP Kosovo: Poništavanje Specijalnog suda – Uskraćivanje pravde žrtvama

Prenosimo saopštenje FHP Kosovo: Poništavanje Specijalnog suda – Uskraćivanje pravde žrtvama

fdh_kosovo_logoMisija je Fonda za humanitarno pravo na Kosovu (FHP Kosovo) da pruži svoj doprinos kosovskom društvu da uspostavi vladavinu prava, da se suoči sa prošlošću i da vrati dostojanstvo žrtvama – podržavajući, shodno tome, sve sudove koji procesuiraju predmete ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. S tim u vezi, FHP Kosovo je 2015. godine podržao usvajanje ustavnih izmena i zakona koji je omogućio obrazovanje Specijalnih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova. FHP Kosovo je smatrao da je, usvajanjem potrebnih zakona za formiranje Specijalizovanih veća, Kosovo nedvosmisleno pokazalo da ima potrebnu političku zrelost za ispunjavanje obaveza koje mu je dala međunarodna zajednica i da je vladavina prava jedan od prioriteta kosovskog društva.

Poslednja inicijativa institucionalnih čelnika da se jednim novim zakonom ukine Specijalni sud, bez ijednog valjanog argumenta, potpuno je neodmeren i razočaravajući čin koji bi, ukoliko bi bio ostvaren, brutalno podrio proces izgradnje vladavine prava na Kosovu. Ovakvo postupanje bi se sa pravom smatralo ometanjem istrage i sprečavanjem kažnjavanja počinilaca ratnih i zločina protiv čovečnosti i onemogućilo bi odvijanje procesa tranzicione pravde na Kosovu, a posredno bi promovisalo kulturu nekažnjivosti.

FHP Kosovo traži od institucionalnih čelnika da konačno odustanu od inicijative za ukidanje Specijalnog suda pošto, iznad svega, pravda za žrtve ne treba da ostane talac političke nezrelosti Kosova. Eventualno poništavanje Specijalnog suda značajno bi sprečilo procesuiranje svih drugih predmeta ratnih zločina pred bilo kojim sudom, a istovremeno bi degradiralo pozivanje na odgovornost za ratne zločine.

Share