PRENOSIMO: Otvoreno pismo Predsedniku Republike Srbije i ministru unutrašnjih poslova

PRENOSIMO: Otvoreno pismo Predsedniku Republike Srbije i ministru unutrašnjih poslova

b92_logo Poštovani Predsedniče i uvaženi ministre, dozvolite mi da vam se kao pripadnik manjinske albanske zajednice, državljanin i lojalan građanin Republike Srbije obratim povodom poslednjeg slučaja zastrašivanja i nasilja kome su u dužem vremenskom periodu izloženi pripadnici albanske zajednice na teritoriji opštine Medveđa.

U petak 22.12.2017. godine, oko 16 časova, došlo je do napada na moju malenkost, mog 80-godišnjeg strica Azema Eminija i još dve soobe u našoj pratnji na teritoriji opštine Medveđa u prostorijama ugostiteljskog objekta „LIDO“.

Tokom boravka u restoranu, čiji je vlasnik Srbin, grupa gostiju najpre nas je verbalno napala da bi nakon verbalnih dobacivanja u 16 časova započeo i fizički napad na nas. To se dogodilo tako što je jedan od ljudi iz pomenute grupe u našem pravcu bacio pivsku flašu koja se razbila tik do našeg stola, dok su drugi članovi grupe blokirali izlazna vrata restorana kako isti ne bismo mogli da napustimo.

Ozbiljniji fizički obračun sprečen je samo zahvaljujući tome što smo moj stric i ja, zahvaljujući pomoći naših pratilaca, uprkos pokušaju napadača da nas u tome spreče, ipak uspeli da napustimo restoran i udaljimo se sa mesta napada. Tom prilikom jedno lice iz grupe napdača na albanskom jeziku mi je poručilo da imaju neraščišćena posla sa mnom iako ih ja uopšte ne poznajem. Dok se sve to dešavalo vlasnik retorana, nažalost, nije reagovao niti je na bilo koji način pokušao da spreči opisani napad. Opisani slučaj uredno je prijavljen službenom licu PS Medveđa o čemu je sastavljena i odgovarajuća Službena beleška.

Poštovani Predsedniče i uvaženi minsitre, želeo bih ovom prilikom da vas podsetim da ovo nije prvi napad na pripadnike albanske zajednice u Medveđi na koji policija, niti nadležni državni organi nisu adekvatno reagovali. Želeo bih, kao primer, da vam navedem incident iz novembra 2011. godine kada je usred bela dana, pripadnik MUP Medveđa napao Sokola Ismailija iz sela Grbavce u njegovom kućnom dvorištu, nanevši mu teške telesne povrede udarcima po glavi drškom službenog pištolja. Kada je teško povređeni čovek pokušao da uzmakne i kada mu je u pomoć pritekla supruga, pripadnik policije je nasrnuo i na nju, a kako ni ovo nije umirilo njegove divljanje nastavio je da kidiše čak i na dvoje Ismailijeve maloletne dece. Vinovnik napada, N.N policajac, nije adekvatno sankcionisan, već je samo kratkotrajno suspendovan i potom premešten u Leskovac na novu dužnost.

U julu 2017. godine u Medveđi je pretučen Fadil Mustafa, nastavnik u osnovnoj školi “Zenelj Hajdini” u selu Tupale i to samo zato što se dva meseca ranije u izjavi za dnevni list „Danas“ požalio na nepodnošljive uslove za rad i boravak dece u toj školi. Njega je tukao Fitim Sahiti, brat Florima Sahitija, potpredsednika Skupšitine opštine Medveđa, koji je član odbora osnovne škole „Zenelj Ajdini“. Iako je policija sačinila izveštaj o ovom slučaju do danas on nije zakonski procesuiran.

Kako sam upravo ja, kao poznati aktivista i borac za ljudska prava iz ovog kraja, javnost redovno upoznavao sa pomenutim slučajevima nasilja, kao i mnogobrojnim drugim kršenjima ljudskih prava u Medveđi, počev od ukidanja prebivališta stanovnicima iz ovih krajeva pa sve do masovne nezakonite seče šuma u privatnim posedima u selima oko Medveđe, osnovano sumnjam da iza napada na mene i mog strica stoje upravo motivi povezani sa mojim javnim delovanjem. Iz istog razloga izražavam otvorenu sumnju da će lokalna policija i ovog puta adekvatno reagovati i ubuduće sprečiti ponavljanje sličnih događaja.

Zbog svega navedenog pozivam vas da preduzemte sve mere iz okvira vaših nadležnosti kako bi se red i zakonitost vratili u ove krajeve koje, zbog bezakonja i odusstva perspektive, masovno napuštaju kako stanovnici albanske tako i srpske nacionalnosti. Istovremeno vas molim da mi organi Republike Srbije, kao svom lojalnom državljaninu i građaninu, pruže odgovarajuću zaštitu kako ne bih postao samo još jedna u nizu žrtava nasilnika koji su u ovim krajevima očigledno iznad zakona.

U nadi da ćete u okviru svojih nadležnosti preduzeti odgovarajuće mere i na čitavoj teritoriji Republike Srbije obezbediti vladavinu Ustava i zakona kako bi se i građani manjinskih zajednica osećali sigurno i bezbedno kao punopravni građani države u kojoj žive i koju doživlajavaju i poštuju kao svoju, srdačno vas pozdravljam.

S poštovanjem,
Hakija Eminović,
aktivista i borac za ljudska prava

U Medveđi, 26.12.2017. godine

Share