Tužilac Ilić o odbacivanju optužnice za Srebrenicu: Državni organ je tužilaštvo, a ne tužilac

Tužilac Ilić o odbacivanju optužnice za Srebrenicu: Državni organ je tužilaštvo, a ne tužilac

Insajder logoZamenik republičkog javnog tužioca i poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić kaže za Insajder da je on drugačijeg uverenja od onog koji je sud imao kada je doneo odluku da odbaci optužnicu u slučaju Srebrenica, jer u vreme podizanja optužnice nije bio izabran tužilac za ratne zločine. Naime, optužnicu je potpisao zamenik tužioca.

„Državni organ je tužilaštvo, a ne tužilac. Javni tužilac rukovodi, ali krivični progon sprovodi tužilaštvo. Zamislite kada bi se dosledno sprovodila ovakva logika suda i da recimo u toku noći umre tužilac, a istovremeno se dogodi teško ubistvo. Zamenik tada sprovede sve neophodne radnje. Pitam se da li bi sve te radnje po logici suda onda bile ništavne?“, kaže Ilić.

On dodaje i da je Javno tužilaštvo jedinstvena organizacija na čijem čelu je republički javni tužilac.

„Republički javni tužilac može da zastupa sve optužnice pred svim sudovima, a Srbija je sve vreme imala republičkog tužioca“, navodi Ilić.

Ilić napominje i da su zamenici javnog tužioca kao i javni tužioci ustavna kategorija uz činjenicu da je tužilaštvo jedinstveni organ.

Apelacioni sud je odbacio optužnicu u slučaju “Srebrenica” protiv osmorice bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca. Optužnica je odbačena jer u vreme podizanja optužnice nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom prestao mandat.

Preuzeto sa portala Insajder

Share