Pasivnost institucija direktno doprinosi linču Jelene Milić

Pasivnost institucija direktno doprinosi linču Jelene Milić

Fond_Logo_200_200Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije je tokom poslednja dva meseca, zbog svog javnog angažmana, izložena organizovanom linču preko društvenih mreža, koji uključuje teške uvrede i pretnje smrću njoj i njenoj porodici. Napadi i pretnje su kulminirali nakon obeležavanja početka NATO bombardovanja, 24. marta 2016. godine, kada je ona pozvala institucije Srbije da prestanu sa manipulacijom stradalima za vreme bombardovanja.

U pretnjama koje joj se upućuju preko društvenih mreža – Tvitera i Fejsbuka, Jelena Milić je nazivana „ološom“, „droljom fašističkom“, osobom na koju „ne treba ni potrošiti metak“, eksplicitno je pozivano na njeno ubistvo, silovanje i progon iz Srbije, dok je nekoliko pretnji direktno bilo upućeno njenoj deci.

Zbog pretnji, Jelena Milić je u februaru podnela krivične prijave protiv Miše Vacića i još nekoliko lica Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Do danas, nikakve reakcije nadležnih nije bilo. S obzirom da je poznato da su nadležni organi ranije promptno reagovali u slučajevima pretnji ličnostima iz javnog i političkog života, odsustvo reakcije nadležnih organa u ovom slučaju može se tumačiti kao jasna poruka i ohrabrenje onima koji pretnje upućuju da je država na njihovoj strani.

Koalicija za pristup pravdi poziva institucije da neselektivno sprovode zakon i da procesuiraju one koji ugrožavaju Jelenu Milić i njenu porodicu.

Koaliciju za pristup pravdi čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Nezavisno udruženje novinara Srbija i Praxis.

Saopštenje podržava Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Share