Počelo suđenje za Lovas

Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, 17. aprila 2008. godine, počelo je suđenje za ratni zločin u selu Lovas 1991. godine u Hrvatskoj. Izvršna direktorka i advokat Fonda za humanitarno pravo (FHP) zastupaju porodice žrtava ovog zločina. FHP je omogućio porodicama žrtava iz Lovasa da prate ovo suđenje.

lovas1

U zločinima počinjenim u tom selu ubijeno je 70 civila. Optužnica tereti 14 osoba optuženih za teške zločine mučenja, silovanja, ubistava. Na optužnici su Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić, Željko Krnjajić, Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković, Radisav Josipović, Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis. Za zločin u Lovasu nad civilma terete se četvorica nekadašnjih pripadnika lokalne vlasti i četvorica pripadnika JNA, dok su šestorica bili pripadnici paravojne formacije Dušan Silni.

lovas2

Prema optužnici, prvooptuženi Ljuban Devetak okupio je oktobra 1991. godina u kontaktu sa pripadnicima Srpske narodne obnove Mirka Jovića, 60 dobrovoljaca da bi napali selo Lovas u kojem je živelo pretežno hrvatsko stanovništvo.

Prilikom napada na selo Lovas 10. oktobra 1991. godine ubijeno je 22 civila u kućama i dvorištima, a potom do 18. oktobra još 23 osobe u improvizovanim zatvorima. Po osvajanju Lovasa, Devetak i ostali optuženi preuzeli su lokalnu vlast u selu i počeli da saslušavaju, muče i ubijaju civile. Oko 50 zatvorenih civila su 18. oktobra odveli do jednog polja za koje su verovali da je minirano i naredili im da se uhvate za ruke i kreću preko tog polja. U polju je ubijeno 22 civila.

Share