Karadžić kriv za genocid, kazna – 40 godina zatvora

Karadžić kriv za genocid, kazna – 40 godina zatvora

radio_slobodna_evropa_logoHaški tribunal osudio je Radovana Karadžića za genocid u Srebrenici, ali ne i za genocid u drugih sedam bh. opština. Osuđen je i za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, te druge zločine.

Optužnica protiv Radovana Karadžića podignuta je pre dve decenije, a tri puta je menjana; tokom petogodišnjeg procesa izvedeno je 586 svedoka;
–U 11 tačaka optužnice, uz genocid u Srebrenici 1995. godine, Karadžić se tereti se i za genocid počinjen 1992. godine u još sedam opština – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku; među optužbama je naveden i teror nad civilima u opkoljenom Sarajevu od 1992. do 1995. godine i uzimanje međunarodnih posmatrača Ujedinjenih nacija za taoce;
–Karadžić je tokom odbrane tvrdio da su u srebreničke žrtve streljanja ubrojeni i ljudi stradali u borbama, da Sarajlije nisu bile namerno gađane već da su kolateralne žrtve obračuna, kao i da se osnivanjem logora 1992. želelo zaštititi, a ne zlostavljati nesrpsko stanovništvo;
–Tužilaštvo je za Karadžića zatražilo doživotnu kaznu zatvora; za pojedine zločine koji mu se stavljaju na teret u Hagu je već osuđeno niz vojno-policijskih i političkih zvaničnika Republike Srpske;

17:03

Pešić: Pravdena kazna

“Pravedna kazna”, kaže sociološkinja Vesna Pešić povodom izricanja kazne Radovanu Karadžiću. Ona podvlači da se Srbija još nije našla na putu pravljenja realnog bilansa o tome kakva je politika vođena devedesetih godina, čiji je bitni deo bio i Karadžić. “On je danas osuđen i dobio je pravednu kaznu, a mi smo konačno,  i ovde u Beogradu, mogli da vidimo da je čovek granatirao Sarajevo četiri godine, šta se događalo u Srebrenici, šta se događalo u drugim opštinama, znamo svi da je Milošević intervenisao kada je uzeo taoce. Svi mi koji smo, hvala Bogu, i danas živi možemo da se sećamo šta je on radio. Tako da je kazna ispravna i zaslužena”, zaključuje Pešić.

17:03

“Presuda pokazuje da niko ne može izbeći pravdi”, napisao je na svom Twitteru ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hemond.

16:57

Mur: Nadam se da će presuda doneti smiraj

„Moje misli su danas uz porodice žrtava genocida i drugih užasnih zločina koji su počinjeni tokom rata u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će ova presuda donijeti makar mali smiraj onima koji pravdu već predugo čekaju”, izjavio je šef misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur nakon presude Karadžiću.

16:54

Ahmetović: Očekivali smo doživotnu kaznu zatvora

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Sadik Ahmetović, koji je prisustvovao izricanju presude Radovanu Karadžiću danas u Hagu, izjavio je da nije zadovoljan izrečenom presudom: “Moram kazati da mi danas, nakon ovoga ništa, rekao bih, nije jasno. Nije mi jasno šta znači sam pojam genocida, s obzirom na to da je kroz današnju optužnicu genocid definisan samo u tri dana koji se dešavaju jula 1995. godine u Srebrenici”, kazao je Ahmetović.

16:52

“Presuda Međunarodnog suda Radovanu Karadžiću je svečano podsećanje na patnje toliko mnogo bosanskih žrtava”, kaže Peter Bukart, direktor organizacije Hjuman Rajts Voč.

16:48

Fejzić: Kazna je blaga, RS stvorena na genocidu

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić ocjenjuje da je kazna izrečena Radovanu Karadžiću blaga, odnosno trebalo je da bude oštrija. „Ako uzmemo u obzir da je Karadžić osuđen za genocid, udruženi zločinački poduhvat, za istrebljenje, prisilno premještanje stanovništva.širenje terora… to govori nam da je na žalost Republika Srpska kao tvorevina stvorena na genocidu, zločinu, nasilnom premještanju stanovništva, na teroru, na prolivanju nedužne krvi“, rekao je reis Fejzić za RFE.

16:41

Kovač: Presuda nije dovoljna

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je da presuda bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nije dovoljna zadovoljština potomcima njegovih žrtava i da će do pomirenja u BiH doći tek kada se pobijedi njegova genocidna politika.

16:38

Biserko: Presuda je važna za Srbiju

“Mislim da su u Beogradu zadovoljni što sedam opština nije uključeno u presudu Radovanu Karadžiću”, izjavila je za RSE predsednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko. Navodi da će i ova presuda u Beogradu biti tretirana na sličan način, kao “antisrpski” stav, ali i uverava da se radi o izuzetno značajnoj odluci: “Značajnoj za Srbiju, za suočavanje sa onim što se dogodilo u BiH, time i za dijalog Srba i Bošnjaka u nekom vremenu pred nama”, navodi Biserko.

16:35

Prohić: Kazna nije adekvatna

“Kazna od 40 godina prvom političaru i vrhovnom komandantu oružanih snaga nije adekvatna zločinima koji su počinjeni. Monstruoznost zločina koji su se desili u periodu 1992.-1995. možda ne oslikava na najbolji način govor o obimu i načinima egzekucije, dakle, o broju žrtava i svireposti kojom su ti zločini urađeni, nego neke izjave političara, uključujući i Radovana Karadžića”, smatra analitičar Ibrahim Prohić.

16:34

Čedomir Jovanović: Nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava 

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava njegove politike, ali i “strašan podsetnik” na cenu rešavanja problema ratom.

16:31

Tokača: Kao doživotna kazna

„Četrdeset  godina zatvora, pa da se i računa i da  će odslužiti dvije trećine, pa da puste Radovana Karadžića, tada će imati 90 godina. To je kao da je dobio doživotnu kaznu.

Međutim, ovdje govorimo o simboličnoj vrijednosti, a to je da su još jednom potvrđene činjenice. Ne trebamo zaboraviti da se radi o genocidu i zločinu protiv čovječnosti. Mi smo time dobili još jedan argument u prilog osnaživanju onih koji se suprostvalju relativizaciji ili osporavanju utvrđenih činjenica. Mislim da će ovo biti i na drugoj ravni važna presuda, jer ovo nije samo pitanje žrtava genecida i Bošnjaka kao glavne žrtve zločina i genocida, već i jedna vrsta poruke međunarodnoj javnosti”, smatra Mirsad Tokača, direktor sarajevskog Istraživačko-dokumentcionog centra.

Preuzeto sa portala Slobodna Evropa

Share