B92: NVO: Srbija da uhapsi optužene

Izvor: B92

Grupa nevladinih organizacija zatražila je, povodom 13. godišnjice genocida u Srebrenici, da vlasti Srbije uhapse optužene.

Sedam NVO traži da vlasti odmah sprovedu odluku Međunarodnog suda pravde o hapšenju Ratka Mladića i ostalih haških optuženika, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića.

“Navršavanje 60 godina od donošenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida posebno obavezuje da podsetimo političare i građane Srbije da ona još nije ispunila obaveze iz presude Međunarodnog suda pravde o nepoštovanju te Konvencije”, kaže se u saopštenju.

Međunarodni sud pravde je februara prošle godine presudio da je Srbija prekršrila obaveze prema Konvenciji time što jula 1995. u Srebrenici nije sprečila genocid, kao i zato što Haškom tribunalu nije izručila Ratka Mladića, optuženog za genocid i saučesništvo u genocidu.

One su podsetile da 11. jul, godišnjica genocida u Srebrenici, posebno obavezuje vlast i građane Srbije da pokažu da su im žrtve bitne i da prihvate odgovornost za počinjenu nepravdu.

Saopštenje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, JUKOM, Žene u crnom, Kviria centar i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Share