Bivši zaštićeni svedok na optuženičkoj klupi

radio_slobodna_evropa_logoU petak, 27. novembra je zakazano u sudu u Leskovcu ročište po krivičnoj prijavi tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i njegovog zamenika Dragoljuba Stankovića protiv bivšeg zaštićenog svedoka Slobodana Stojanovića zbog, kako je navedeno u prijavi, pretnji po njihovu bezbednost i bezbednost njihovih porodica. Ovo je prvi put da tužioci tuže svedoka koji je progovorio o ratnim zločinima.

Slobodan Stojanović, bivši pripadnik Četvrte čete 37. odreda Posebnih jedinica policije Srbije, bivši zaštićeni svedok Tužilaštva za ratne zločine koji se svojevremeno ponudio da svedoči o zločinima nad Albancima počinjenih krajem 90-ih godina, umesto na klupi za svedoke, sešće na mestu tuženog. Umesto da se sudi za brutalne zločine nad kosovskim Albancima 1998. godine, u sudnici će se utvrđivati da li bivši zaštićeni svedok ugrožava bezbednost tužioca i njegovog zamenika. Kako je nastao takav obrt?

U krivičnoj prijavi tužilac i njegov zamenik navode da im je Stojanović 2009. godine pretio navodeći imena i zaposlenje članova njihovih porodica, uz poruku da “niko nije večan i da će doći njegovih pet minuta”. Stojanović kaže da to nije pretnja:

“Ja nisam pretio ubistvom ili bilo šta. Ja sam poručio da će i njihovo da prođe. Da je sve prolazno kao vatra,voda…i da čekam kad će doći mojih pet minuta kad oni odu sa položaja. Oni to smatraju pretnjom.” Stojanović objašnjava da nije istraživao ko su članovi njihovih porodica koje je pomenuo u pismu, već da je u čestim i bliskim kontaktima sa Stankovićem to saznao, a da je Vukčevićevu kćerku upoznao jednom prilikom u sudu.

Podnosioci krivične prijave Vladimir Vukčević i Dragoljub Stanković odbili su da komentarišu bilo šta vezano za slučaj uoči sudskog postupka.

Podsetimo, Stojanović je izašao iz programa zaštite, a 2013. godine i u našem programu javno optužio tužioce da štite počinioce zločina, da su za čuvare zaštićenih svedoka postavljeni policajci koji su zločine počinili.U Tužilaštvi za ratne zločinesu tada odgovorili da ih je Stojanović ucenjivao,postavljajući sve nove i nove lične zahteve koji su doveli do konačnog razlaza.

Sud će reći svoje, ali ostaje činjenica da su se tužioci odlučili za, kažu upućeni, korak koji se čini vrlo retko – sudska prijava protiv bivšeg zaštićenog svedoka. Ako se tužioci za ratne zločine obraćaju sudu krivičnom prijavom, a ne traže zaštitu od policije, to govori o nepoverenju u državu, kaže profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

„U jednoj normalnoj i pristojno organizovanoj državi, ako se javni tužilac vrlo visokog ranga oseća ugrožen, onda je normalan put da organi koji su za to nadležni, pre svega policija, izvrše procenu njihove bezbednosti i da im pruže zaštitu. Ako vi ne možete da zaštitite tužioca za ratne zločine, ako ne možete da zaštitite zaštićenog svedoka, onda dignite ruke od svega!“

Sandra Orlović
Sandra Orlović

„Mi u Fondu za humanitarno pravo smo iznenađeni pokretanjem ovog postupka“, kaže predsednicaSandra Orlović.

„Razumemo ovaj postupak kao konačnu osvetu sistema kojom se habri policajci koji su se odvažili da svedoče o zločinima koje su počinile njihove kolege kažnjavaju i izvode pred sud, a počinioci ratnih zločina se šetaju, uživaju u slobodi sa patriotskim oreolom iznad glave.“

U Srbiji se događa svojevrsni kolaps procesuiranja ratnih zločina, kaže predsednica FHP. Oni koji se odluče da progovore o zločinima svojih kolega, smatraju se izdajnicima. A oni koji su činili zločine, a neki od njih i danas su u uniformama, smatraju se herojima. Reči koje je Stojanović uputio tužiocima ne služe mu na čast, dodaje Sandra Orlović, ali treba imati u vidu da je on od strane državnih organa bio omalovažavan, prevaren i napušten.

Slobodan Stojanović je vrlo često javno i hrabro govorio o tom sistemu koji danas postoji u Srbiji u kome on i njegove kolege koji su želeli da svedoče o masovnim zločinima nad kosovskim Albancima nisu dobili podršku države. Nasuprot, oni su bili, svako na svoj način, prinuđeni da iz tog predmeta odu, da napuste program zaštite, Jedan od tih policajaca je napustio zemlju i dobio azil u jednoj stranoj državi“ kaže Sandra Orlović.

Slobodan Stojanović je pre dve godine u našem programu opisivao najstrašnije, brutalne zločine za koje do sada niko nije kažnjen. Pripadnik policije odrubi glavu uhvaćenom Albancu, opisivao je svedok, a zatim “stavi u šerpu i kuva glavu, sačeka par dana da ostane kostur, izlakira ga i pravi lampu. Isto je uradio i sa ženskom glavom, da lampe budu u paru.”

Preuzeto sa portala Slobodna Evropa

Share