Megafonija: Artman: Navodi o trgovini organima su manipulacija

Izvor: Megafonija

Florans Artman, bivša portparolka Haškog tribunala, izjavila je da su navodi o trgovini organima otetih Srba i ostalih nealbanaca predmet manipulacija, jer je nemoguće govoriti o tome kako su oni ubijeni bez informacija o nestalima na Kosovu.

“To je predmet manipulacija jer ne možete da nemate informacije o nastalima, a da sada već znate kako su ubijeni”, rekla je Artmanov.

”Svakome je jasno da tu ima manipulacija, zato treba istražiti gde su te osobe prebačene u zatočeništvo – na Kosovo ili van Kosova, treba proveriti sve indicije iako nema čvrstih dokaza”, dodala je ona.

Nataša Kandić, Fonda za humnitarno pravo, izjavila je da istraživanje navoda o trgovini organima Srba prebačenih u Albaniju nije najbolji put za istraživanje sudbine nestalih i za otkrivanje tajnih lokacija sa njihovim posmrtnim ostacima.

Ona tvrdi da predstavnici FHP-a na polju trgovine organima ne mogu ništa učiniti jer nisu “ni eksperti ni vidovnjaci” da mogu otkriti nešto za šta još ne postoje dokazi i ozbiljne indicije.

“Što se tiče transfera ljudskih organa… lično nikada nisam videla nijedan izveštaj bilo da je to nešto što je moguće utvrditi, to je nešto što se pojavilo u knjizi Karle del Ponte”, rekla je Nataša Kandić.

Prema njenim rečima, prvi korak u rasvetljavanju sudbine nestalih trebalo bi da bude istraživanje indicija o prebacivanju otetih ne samo u Albaniju već i u Makedoniju. Za ovo, tvrdi ona, postoje ozbiljne indicije čijom istragom tužilaštvo treba da se bavi.

”Identifikacija lokacija sa posmrtnim ostacima je ono što je važno za porodice koje žele da im se predaju posmrtni ostaci”, kazala je ona i dodala da se na osnovu tih ostataka ne može utvrditi da li je bilo vađenja organa ili ne.

Share