Polaznici Regionalne škole tranzicione pravde posetili Jasenovac i Vukovar

Polaznici Regionalne škole tranzicione pravde posetili Jasenovac i Vukovar

jasenovac-tjsU okviru Regionalne škole tranzicione pravde (Škola) organizovana je jednodnevna poseta mestima sećanja u Hrvatskoj. Dvadeset pet polaznika i polaznica četvrte generacije Škole posetili su memorijalni spomenik i memorijalni muzej u Jasenovcu i Vukovaru i tom prilikom razgovarali o kulturi sećanja u vezi sa zločinima počinjenim u ovim mestima.

U Memorijalnom muzeju Jasenovac studenti su imali priliku da pogledaju stalnu postavku i u susretu sa kustoskinjom razgovaraju o stradanjima logoraša u Jasenovcu i okolnim mestima, procesu izgradnje memorijalnog kompleksa, prikupljanju podataka o žrtvama i načinima čuvanja sećanja i obrazovanja o prošlosti.

Tokom posete Vukovaru studenti su posetili Spomen dom i spomenik žrtvama na Ovčari, gde su imali priliku da se pobliže upoznaju sa zločinima počinjenim tokom i nakon opsade Vukovara u jesen 1991. godine, razaranjem grada, masovnim ubistvom ranjenika i civila na poljoprivrednom dobru Ovčara, odvođenjem zarobljenih Vukovaraca u logore u Srbiji i sudskim procesima vođenim pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Mnogi polaznici Škole su Jasenovac i Ovčaru posetili po prvi put. Po Soraji Zagić iz Sarajeva, poseta mestima stradanja pomaže da se zločini o kojima se prethodno čuje ili čita u stvarnosti i zamisle – da se pojmi da su oni bili stvarni i da su upravo na tom mestu i počinjeni. Naročito je to slučaj sa ličnim predmetima žrtava, koji svedoče o njihovom životu i čine da ih više ne smatramo brojevima nego ljudima. Una Redžić iz Bihaća misli da je poseta mestima stradanja i sećanja značajna i zbog toga što takva mesta za naredne generacije čuvaju sećanje na zlodela, njihove žrtve i počinioce, ali i podsećaju da su zločini mogući i zamislivi.

Cilj posete i obilaska mesta sećanja i patnji žrtava jeste da polaznike i polaznice Škole podstakne na razmišljanje i iniciranje diskusija u svojim zajednicama o načinima sećanja na žrtve ratova 1990-tih, kao i na borbu protiv negiranja zločina i žrtava. Pored toga, obilasci mesta sećanja pružaju priliku učesnicima da se, kroz upoznavanje sa činjenicama o zločinima, na adekvatan način obrazuju za borbu protiv manipulacije zločinima preuveličavanjem tuđeg i marginalizacijom vlastitog zločina.

Share