Održana tribina „Deca posle rata“

Održana tribina „Deca posle rata“

U četvrtak, 19. decembra 2013. godine u Kulturnom centru Beograda, u organizaciji Fonda za humanitarno pravo (FHP) održana je tribina „Deca posle rata“. Na tribini je govorilo sedmoro mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i sa Kosova, koji su sami ili zajedno sa članovima svojih porodica preživeli zločine i lične tragedije. Tribini je prisustvovalo četrdesetoro mladih – učenika osnovnih i srednjih škola i studenata iz Srbije.

Saranda, Jehona i Fatos Bogujevci, Zijo Ribić, Igor Matijašević, Radomir Nevajda i Sudbin Musić govorili su o sećanjima iz detinjstva, omiljenim igrama i nestašlucima, koje je naglo prekinuo rat i lične tragedije koje su im se desile. Sa prisutnima su podelili svoja iskustva u borbi za istinu, pravdu i priznanje onoga što im se dogodilo. Svako od njih preuzeo je na sebe težak zadatak da se suoči sa onim što im se dogodilo, i da se bori protiv zaborava: Saranda, Fatos i Jehona Bogujevci preko dugogodišnje borbe za pravdu i umetnosti koja je proistekla iz nje, Igor Matijašević kroz svoju borbu da pronađe nestalog oca, Sudbin Musić putem aktivizma usmerenog na pomoć preživelima i priznanje onoga što se dogodilo u njegovom rodnom Prijedoru, Radomir Nevajda kroz bitku za sudsko priznanje nepravde koju je preživeo i Zijo Ribić putem suočavanja u sudnici sa ubicama svoje porodice.

Učenici i studenti koji su slušali razgovor između Sarande, Fatosa, Jehone, Igora, Zije, Radomira i Sudbina, iskazali su poštovanje njihovoj hrabrosti da javno govore o onome što se dogodilo, i poručili im da su njihove priče i odlučnost velika inspiracija mladim ljudima.

Učesnici tribine su mladima u Srbiji i regionu poručili da ne smeju da se osećaju krivim, ali da treba odgovorno da se odnose prema onome što se dogodilo kako se zločini ne bi ponovili.

Ovde možete videti biografije učesnika.

Share