Nataša Kandić: Odluka Švicarske da Orića izruči BiH je ispravna

Nataša Kandić: Odluka Švicarske da Orića izruči BiH je ispravna

logo-oslobodjenjeAktivistkinja za ljudska prava i osnivač Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić ocijenila je ispravnom odluku švicarskih vlasti da ratni komandant Srebrenice Naser Orić bude izručen Bosni i Hercegovini.

Kandićeva koja je jedan od predstavnika Koalicije za REKOM (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine) istakla je da najviši supjeh u suočavanju s prošlošću ima svaka država kada se osumnjičeni ili optuženi za ratne zločine njeni državljani.

Dokazi

“Najviše se može očekivati od suđenja svojim državljanima, vrlo je lako suditi državljanima svoje države, a najviše se dobiti može postići ako svaka država sudi svojim državljanima za nedjela koja su počinili drugima”, rekla je Kandićeva.

Ona je podsjetila na lično zalaganje da potpisani Protokol o saradnji tužilaštava za ratne zločine između Srbije i Bosne i Hercegovine treba da dobije najbolju primjenu kroz razmjenu dokaza.

Istakla je da dokaz u ovom slučaju, koje je spominjao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, da je Naser Orić lično učestvovao u vršenju nekih zločina, nema mjesta nikakvoj politizaciji i veze sa Srebrenicom.

“Slučaj Nasera Orića nema nikakve veze sa Srebrenicom i odavanje pošte žrtvama. Za potrebom da taj dan protekne dostojanstveno to je trebalo i Srbija da ima u vidu i da nikako ne insistira, ne zagovara ono što ne donosi, a to je da se obezbijedi, da na ovim prostorima više ne bude zločina i ratova”, istakla je Nataša Kandić.

Podržavši odluku da se Naser Orić izruči državnim organima BiH Kandićeva zagovara i da se Tužilaštvo BiH što prije oglasi i da “saradnja između dva tužilaštva teče u duhu potrebe da svi saznamo šta je u osnovi istina, kao i da svako ko je odgovoran za ratne zločine treba da bude procesuiran”.

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine odmoglo Vučiću

Upitana da li je ovo još jedan pravnih neuspjeh Srbije i da li će izručenje Nasera Orića utjecati na to da se premijer Srbije pojavi 11. jula u Potočarima, Nataša Kandić smatra da je snažan utjecaj na javnost i premijera Srbije upravo imalo Tužilaštvo za ratne zločine koje je uporno, kao i u slučaju Divljaka i Ganića, isticalo da neće povući svoj zahtjev za izručenjem.

“Ne može se slučaj Ejupa Ganića i Jovana Divljaka porediti sa slučajem Nasera Orića. Ova dva prva imaju političku pozadinu, a ovde se govori u kontekstu da postoje čvrsti dokazi o umješanosti u ratne zločine. Tužilaštvo za ratne zločine je u ovom slučaju odmoglo premijeru da donese pravilnu odluku, iako je rekao da se neće mješati u rad pravosudnih organa, onda je ipak pod pritiskom dokaza, svedočenja nekih svjedoka, uticalo da premijer učestvuje u nečemu što nije trebalo. Trebalo je da kaže da ta odluka treba da bude donesena na osnovu protokola o saradnji i da posluša NVO iz Srbije i BiH koje su govorile da svaka država treba da sudi svojim državljanima”, navela je ona, dodavši da je bitno da se predmet Nasera Orića potpuno odvoji od obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Nataša Kandić smatra i da je bitno da čitav region podrži Rezoluciju o Srebrenici i koja će se 31. juna naći u VSUN-a kako bi se stvorila relaksirana klima u regionu.

“Ukoliko se to dogodi put premijeru Srbije je potpuno otvoren i on će biti dočekan lepo, kako od državnih organa BiH tako i od građana i porodica žrtava”, zaključila je ona.

Share