Hrvatska da plati odštetu porodici nestalog Srbina

BalkanInsight_logoŽupanijski sud u Zagrebu presudio je da Hrvatska mora da isplati 78,400 evra odštete porodici jednog Srbina, koji je nestao 1991. godine pošto su ga zarobile hrvatske snage, a kasnije je pronađen mrtav, prenose mediji.

Sud je naložio državi da isplati odštetu porodici Dragana Miočinovića, nekadašnjeg mehaničara u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, koji je nestao u septembru 1991. godine u Sisku u Hrvatskoj, prenosi Večernji list.

Miočinovića su zajedno sa još dvojicom vojnika JNA u pritvor odveli hrvatska policija i pripadnici Zbora narodne garde (prethodnica Hrvatske vojske). Druga dva vojnika odvedena su u lokalni zatvor, dok se Miočinoviću gubi trag, a njegovo telo je pronađeno mesec dana kasnije u reci Savi u Mačvanskoj Mitrovici u Srbiji.

Nikada nije dokazano ko je odgovoran za njegovu smrt, a njegova žena je na sudu tvrdila da je reč o hrvatskim snagama. Ona i njena dva sina saznala su za njegovu smrt tek 15 godina kasnije.

Miočinović je spominjan i tokom suđenja bivšem komandantu policije u Sisku Vladimiru Milankoviću i pripadniku jedinice specijalne policije Dragu Bošnjaku za ratne zločine u Sisku u periodu od sredine jula 1991. do sredine juna 1992. godine.

Jedan svedok na suđenju izjavio je da je video Miočinovića u stanici policije. On je rekao da je zvanična verzija o Miočinovićevom nestanku bila da je pobegao, ali su kružile glasine da je udaren kamenom u glavu i bačen u reku.

Bošnjak je oslobođen optužbi, dok je hrvatski Vrhovni sud u junu 2014. Milankovića osuduo na deset godina zatvora.

Share