Branko Ružić: I srpski zvaničnici da se poklone albanskim žrtvama

Branko Ružić: I srpski zvaničnici da se poklone albanskim žrtvama

danas_logoBranko Ružić, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, u izjavi za Danas kaže da bi i srpski zvaničnici trebalo da se poklone “svim nedužnim žrtvama”.

Branko Ružić: I srpski zvaničnici da se poklone albanskim žrtvama

Predsednik Kosova Hašim Tači odao je poštu srpskim civilima ubijenim posle rata u Starom Gackom na Kosovu, što je mislim hrabar i dalekosežno značajan momenat u sređivanju odnosa između Albanaca i Srba, koji treba da doprinese da se na Kosovu konačno uspostavi veći stepen poverenja između Albanaca i Srba – komentariše za Danas Škeljzen Malići, kosovski književnik i publicista i politički savetnik premijera Albanije Edija Rame.

Branko Ružić, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, u izjavi za Danas kaže da bi i srpski zvaničnici trebalo da se poklone “svim nedužnim žrtvama”, dok Goran Ješić, potpredsednik Demokratske stranke, za Danas kaže da je od tog simboličnog gesta važnije da Srbija procesuira sve osumnjičene za ratne zločine nad kosovskim Albancima.

– Svaki zločin i teroristički akt mora se nazvati pravim imenom, i premda se radi o zločinu koji se desio pre sedamnaest godina, nikada nije kasno da se žrtvama oda zaslužena pošta. Pri tome, ne treba zaboraviti da je Hašim Tači u vreme zločina bio premijer Privremene vlade Kosova, doduše imao je simboličku vlast jer su konce vlasti tada držali UNMIK i KFOR. Ja se ne sećam da li je Tači tada osudio taj besmisleni revanšistički zločin nad nedužnim seljacima koji su obrađivali svoje njive, iako hoću da verujem da jeste, jer cilj zbog kojeg je on kao jedan od komandanata OVK ratovao nije bio da se ubijaju Srbi civili i susedi već da se Kosovo oslobodi i na njemu uspostavi demokratski i pravedni sistem u kojem niko neće biti diskriminisan – ističe Škeljzen Malići za Danasa.
Prema njegovim rečima, Hašim Tači je ovim gestom zorno pokazao da on ne želi biti samo predsednik Albanaca, već da je predsednik sviju građana Kosova.

– Znam da je kod radikalnijeg dela albanske javnosti na Kosovu bilo primedbi kako zbog samog čina odavanja pošte ubijenim Srbima, tako i zbog natpisa na spomeniku za koji su smatrali da je uvredljiv za Albance (na njemu piše “žrtve šiptarskog terora”), kao i zbog okolnosti da zločin kao takav nije rasvetljen pa je za Predsednika bilo uputnije da zahteva da se on rasvetli a ne da prejudicira krivicu “šiptara”. Ali, u kontekstu dobre volje koju je pokazao Tači kao najviši zvaničnik i simbol države Kosovo, mislim da su te primedbe maliciozne. Jer, Tači nije odao poštu samo konkretnim žrtvama terora iz Starog Gackog, nego svim žrtvama terora nad Srbima na Kosovu, i to bezuslovno, ne vodeći računa o razmerama tog terora i poređenjima sa terorom druge strane – naglašava Škeljzen Malići za naš list.

On se osvrnuo na još jednu, kako kaže, prividno mnogo principijelnija kritiku Tačijevog gesta koja je insistirala na tome da je on “naivno” pobrkao red poteza.
– Kritičari su rekli da uopšte nije bio red na Kosovu da prvi izvini, već je Tači trebao da sačeka da se najpre izvine i traže oproštaj srpski zvaničnici za neuporedivo veće zločine koje je srpska policija i vojska učinila na Kosovu. Argument je naizgled pravedan, ali ne i logičan i politički racionalan. Zašto neko ko želi da u svojoj državi osudi sve zločine i pomiri Albance i Srbe, treba da svoju moralnu i državničku obavezu učini zavisnom od hipokrizije zvaničnika u Srbiji – zaključuje Škeljzen Malići za Danas.

Prema rečima Branka Ružića, Srbija je u kontinuitetu duži vremenski period predvodnik regionalnog pomirenja i saradnje. Na pitanje da li bi i srpski zvaničnici trebalo da učine isto i poklone se žrtvama kosovskih Albanaca, Ružić kaže da je to “obaveza svih ljudi od digniteta i morala”.

– A, pre svega to je obaveza političara sa vizijom – da se poklone svim nedužnim žrtvama i da saosećaju sa njihovim porodicama – zaključuje Ružić za naš list.
Goran Ješić, potpredsednik Demokratske stranke, ističe za Danas da bi srpski zvaničnici trebalo da se pobrinu da svi odgovorni za ratne zločine, a građani su Srbije odgovaraju.

– To je poruka! Srpski zvaničnici bi trebalo da svako veličanje zločina i zločinaca osude. Na primer, veličanje Ratka Mladića po Novom Beogradu ili primanje u svoje stranačke redove i promocija ratnih zločinaca. Meni bi privatno više prijalo više brige o građanima nego licemerno poklanjanje žrtvama i sa jedne i sa druge strane. Ni Tači ni Vučić se nisu promenili, ili sam možda nešto propustio? – zaključuje sagovornik Danasa.

Share