Pismo Koalicije za REKOM papi Franji

Pismo Koalicije za REKOM papi Franji

rekom_logo25. maj 2015.

Papa Franjo

Casa Santa Marta

00120 Città del Vaticano

 

Poštovani papa Franjo,

Obraćamo Vam se u ime 2.050 članica Koalicije za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriji bivše SFRJ u razdoblju od 1991-2001. godine (REKOM), među kojima su udruženja i pojedinci iz udruženja žrtava, veterana, porodica ubijenih i nestalih, organizacija za ljudska prava, umjetnika, novinara i drugih pojedinaca/ki iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Slovenije, okupljenih oko ideje da pomenute države zajednički osnuju Regionalnu komisiju koja će ustanoviti činjenice o ratnim zločinima, identitet i okolnosti smrti 130.000 ratnih žrtava. Ovu inicijativu je svojim potpisima podržalo i 580.000 građana u regionu.

Pamtimo riječi Vašeg prethodnika pape Ivana Pavla II, koji je prilikom prvog apostolskog putovanja u Bosnu i Hercegovinu, u aprilu 1997. godine, pozvao sve ljude da rade u prilog miroljubivog suživota u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, i na cijelom području nekadašnje države Jugoslavije.

Vaše riječi podrške svim ljudima koji su doživjeli nepravdu, iskreno žaljenje za svim žrtvama, i Vaša vjera da svaki čovjek ima snagu da doprinese ostvarenju mira i suživota u pravdi i istini daje nam snagu da istrajemo u zalaganju da se u post-jugoslovenskim zemljama izgradi kultura suživota, poštovanja i suosjećanja sa svim žrtvama.

Vi, kao vjerski autoritet, kome je stalo do mira u svijetu, najbolje možete razumjeti koliko je važno žaliti žrtve druge zajednice. Kako da to postane naša zajednička kultura? Pomozite nam u tome. Podržite nas, i pozovite vjernike i nevjernike, političare, i sve građane/ke Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja da stanu uz ljude koji su patili.

Molimo Vas da prilikom Vaše skore posjete Sarajevu, u junu 2015. godine, podržite osnivanje Regionalne komisije koja će ustanoviti činjenice o ratnim zločinima počinjenim tokom ratova na području bivše Jugoslavije, kao i druge inicijative koje potiču regionalnu suradnju.

Našu inicijativu dijelom podržavaju naši političari i neke važne institucije Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Uz to crkve i religijske zajednice, koje imaju iznimni potencijal i koje su također obvezane za izgradnju stabilnih društava, samo nas deklarativno podržavaju i nemaju dovoljno senzibiliteta za ova izuzetno važna pitanja u regionu. Zato Vas molimo da se založite za ovu plemenitu ideju i date nam ruku podrške s kojom ćemo biti sigurniji u zalaganju za ostvarenje ovog zadatka.

Uvjereni u Vašu zauzetost za socijalnu pravdu i za sve obespravljene u svijetu, nadamo se da će te podržati našu i druge inicijative koje vode prelasku etničkih i konfesionalnih granica ka transetničkoj i transreligijskoj solidarnosti. Jer je to jedini put u budućnost za svaki pojedini narod, kao i za cijelu regiju.

Primite naše najsrdačnije pozdrave i želje za uspješan pastoralni pohod Sarajevu i Bosni i Hercegovini!

U ime Koalicije za REKOM,

 

Dimitar Anakiev, Inicijativa izbrisanih, Slovenija

Bekim Blakaj, Fond za humanitarno pravo, Kosovo

Prof. dr Zidas Daskalovski, Makedonija

Prof. dr Zdravko Grebo, BiH

Dino Mustafić, BiH

Dinko Gruhonjić, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Srbija

Nataša Kandić, projekat REKOM, Srbija

Dženana Karup Druško, Udruženje Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje u BiH

Adriatik Kelmendi, novinar, Kosovo

Mario Mažić, Inicijativa mladih za ljudska prava, Hrvatska

Mr. sc. Drago Pilsel, novinar i teolog, Hrvatska

Prof. dr Žarko Puhovski, Hrvatska

Vesna Teršelič, Documenta, Hrvatska

Duško Vuković, novinar, Crna Gora

Daliborka Uljarević, Centar za građansko obrazovanje, Crna Gora

 

Share