Razgovor sa predstavnicima koalicije „Pravdom do mira u Donbasu“

Razgovor sa predstavnicima koalicije „Pravdom do mira u Donbasu“

post_debata_ukrajinciOleksii Bida, aktivista nevladine organizacije Centar za audio-vizuelnu umetnost, otet je početkom maja 2014. godine u svom gradu Lugansku. Njega su pripadnici proruskih snaga protivpravno zatvorili, ispitivali i više sati vršili torturu nad njim. Pušten je sutradan i odmah potom napustio je Lugansk. Oleksii je prethodno organizovao i učestvovao u nizu događaja u znak podrške jedinstvenoj Ukrajini. Osim tog angažmana, nije se bavio politikom niti je učestvovao u sukobu. Ovo je samo jedan od brojnih slučajeva kršenja ljudskih prava na teritorijama pod kontrolom proruskih snaga u Ukrajini.

Dana 14. maja 2015. godine u biblioteci Fonda za humanitarno pravo (FHP) održana je debata sa predstavnicima koalicije nevladinih organizacija iz Ukrajine „Pravdom do mira u Donbasu“. O situaciji u regijama Lugansk (Luhansk) i Donjeck (Donetsk) i naporima da se dokumentuju kršenja ljudskih prava govorili su Vladimir Ščerbačenko (Volodymyr Shcherbachenko), koordinator koalicije „Pravdom do mira u Donbasu“, Mikola Kozirev (Mykola Kozyrev) iz Javnog odbora za zaštitu ustavnih prava i sloboda (Public Committee for the Protection of Constitutional Rights and Freedoms) i Aleksandar Pavličenko (Oleksandr Pavlichenko) iz Harkovske grupe za ljudska prava (Kharkiv Human Rights Group), uz moderaciju zamenice izvršne direktorke FHP-a Marijane Toma.

Osnovna poruka ukrajinskih aktivista je da u pogledu krize u Ukrajini mogu postojati različiti pristupi, ideologije i mišljenja, ali da je diskurs u odnosu na koji treba sagledavati događaje isključivo princip vladavine prava. Oni naglašavaju da u oblastima Lugansk i Donjeck danas vladavina prava ne postoji; suprotno tome, od početka krize stanovnici ovih oblasti se suočavaju sa masovnim kršenjima ljudskih prava, uključujući ubistva, torturu, protivpravno zatvaranje, nezakonito oduzimanje imovine, kršenje prava na pravično suđenje, slobode izražavanja, okupljanja i udruživanja. Na žalost, nakon vraćanja pojedinih teritorija pod svoju kontrolu, ukrajinske vlasti su propustile da sprovedu adekvatne istrage o kršenjima ljudskih prava.

Nakon inicijalnih poteškoća u radu Koalicije – koje su posledica različitih kapaciteta i usmerenja organizacija, ali i nedovoljne ekspertize iz oblasti međunarodnog prava – Koalicija danas ima razvijene upitnike za uzimanje izjava od žrtava i svedoka, kao i utvrđene procedure prikupljanja informacija sa terena. Budući da su predstavnici Koalicije retko u mogućnosti da neposredno vrše istraživanja, do informacija o kršenjima ljudskih prava dolaze na različite načine – preko osoba koje dolaze iz Luganske i Donjecke oblasti, preko društvenih mreža i slično. U saradnji sa nekoliko ruskih nevladinih organizacija, među kojima je i Memorial, nekoliko puta su vršili posete teritorijama pod kontrolom proruskih snaga. Prema njihovim rečima, jedna od posledica rada u takvim okolnostima je prihvatanje činjenice da u ovom trenutku svi slučajevi ne mogu biti istraženi i dokumentovani.

U vezi sa tim, procene ljudskih gubitaka tokom sukoba u Ukrajini mogu biti samo okvirne. Prema informacijama kojima Koalicija raspolaže, oblasti Lugansk i Donjeck je do danas napustilo oko milion ljudi, dok se broj stradalih kreće u rasponu od 7.000 do 10.000. Budući da još uvek ne postoji jedinstveni registar ubijenih, nestalih i zatočenih osoba, Koalicija planira da razvije metodologiju za popis ljudskih gubitaka, u čemu će joj znatno pomoći iskustvo FHP-a.

***

Koaliciju „Pravdom do mira u Donbasu“ čini 15 nevladinih organizacija, mahom iz regija Lugansk i Donjeck, ali i nekoliko organizacija koje deluju na nacionalnom nivou. Danas organizacije iz Luganska i Donjecka rade izvan ovih oblasti, zbog toga što su ubrzo po izbijanju sukoba bile prinuđene da ih napuste. Koalicija prikuplja podatke o kršenjima ljudskih prava za koje su odgovorne proruske i ukrajinske snage, kao i razne dobrovoljačke grupe. Prikupljeni podaci predstavljaće osnovu za iniciranje procesuiranja odgovornih za kršenja ljudskih prava, a nekoliko tužbi Evropskom sudu za ljudska prava je Koalicija već podnela. Od ponedeljka 11. maja njeni članovi su u poseti FHP-u radi sticanja znanja o dokumentovanju i čuvanju podataka o kršenju ljudskih prava, kao i o drugim mehanizmima za utvrđivanje istine i odgovornosti za počinjene zločine. Nakon FHP-a, Koalicija će se sastati sa zagrebačkom organizacijom i partnerom FHP-a, Documentom – Centrom za suočavanje sa prošlošću. Prema rečima predstavnika Koalicije, iskustvo i praksa FHP-a u istraživanju, prikupljanju i pohranjivanju podataka o kršenjima ljudskih prava, znatno će im pomoći u naporima da pravilno dokumentuju događaje na istoku Ukrajine, a nakon toga i pokrenu odgovarajuće mehanizme za utvrđivanje istine i odgovornosti za kršenja ljudskih prava u ovim oblastima.

Share