Obeleženo 17 godina od zločina na Korićanskim stijenama

21. avgust 2009. — Članovi porodica žrtava i bivši logoraši obeležili su na Korićanskim stijenama na Vlašiću, u BiH, 17 godina od stradanja 200 civila nesrpske nacionalnosti iz Prijedora. Oni su 21.avgusta 1992. godine izvedeni iz logora Trnopolje i na Korićanskim stijenama ubijeni. Ove godine je otpočela ekshumacija njihovih posmrtnih ostataka iz ponora u koji su bačeni.

Za zločine počinjene na Korićanskim stijenama pred Sudom BiH krivnju je priznao Damir Ivanković, bivši pripadnik Stanice javne bezbednosti Prijedor. On je osuđen na 14 godina zatvora. Darko Mrđa je takođe priznao krivnju pred Haškim sudom zbog učešća u streljanju civila na Korićanskim stijenama. Osuđen je na 17 godina zatvora. Pred Sudom BiH je za isti zločin optuženo još devet osoba.

stene1

Žrtvama je naređeno da kleknu uz rub provalije, a potom je pucano u njih. Za preživelima i ranjenima prijedorski policajci su u ponor bacali ručne granate.

stene2

Ovogodišnjoj komemoraciji na Korićanskim stijenama prisustvovao je veliki broj članova porodica žrtava, prijatelja, i bivših logoraša.

stene3

Poster sa fotografijama civila ubijenih na Korićanskim stijenama 21.08.1992.

stene4

Tokom komemoracije pročitana su puna imena i datum rođenja svih ubijenih.

stene5

Zločin na Korićanskim stijenama uspelo je da preživi samo 12 zatočenika, i jedan od njih ispričao je okupljenima svoje svedočenje o tome kako su doveženi do provalije, kako im je naređeno da kleknu na rub i rečeno: “Ovde razmenjujemo žive za žive, a mrtve za mrtve”. Potom je pucano u njih.

stene6

Članovi porodica žrtava i ostali posetioci bacili su po jednu ružu u provaliju, u znak sećanja na žrtve.

stene7

Članovi porodica žrtava i Udruženja Prijedorčanki “Izvor” postavili su na mestu stradanja civila spomen ploču, uprkos protivljenju načelnika opštine Kneževo, Čede Vukovića, koji smatra da ne postoje zakonski okviri za postavljanje spomen obeležja.

Share