Preminuo advokat Dragoljub Todorović

Preminuo advokat Dragoljub Todorović

dragoljub_postFond za humanitarno pravo (FHP) sa žaljenjem obaveštava javnost da je 14. maja 2015. godine u Beogradu preminuo naš dugogodišnji saradnik i prijatelj advokat Dragoljub Todorović.

Od početka suđenja za ratne zločine u Srbiji Dragoljub je u ime FHP-a zastupao žrtve i članove porodica žrtava. Svojim upornim zalaganjem za zaštitu njihovih prava, pomogao je da se u sudnicama utvrdi istina o otmici u Štrpcima, svirepom streljanju porodice Bogujevci u Podujevu, zločinu na Ovčari, Zvorniku, Trnovu… Dragoljub je tokom 1999. i 2000. godine sa timom advokata FHP-a u politički motivisanim postupcima branio nezakoninto pritvorene kosovske Albance.

Pored brojnih knjiga i autorskih tekstova, Dragoljub je bio autor i niza analiza suđenja za ratne zločine, koje su pomogle da se probije zid ćutanja o počinjenim zločinima, njihovim počiniocima i žrtvama.

Osim kao izvrsnog pravnika, pamtićemo ga i kao upornog i beskompromisnog borca za ljudska prava i istinu o odgovornosti za ratne zločine počinjene u sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

Zbog izuzetne osobine da svoje bogato znanje nesebično deli, FHP mu je posebno zahvalan za priliku da od njega uče i svoje znanje grade i unapređuju generacije naših pravnika i istraživača.

Prijateljski pozdrav.

Share